≫ 

Zakerberg priznao grešku i obećao: Fejsbuk će zaštititi vaše podatke

- Imamo obavezu da zaštitimo podatke korisnika - rekao je Zakerberg

  • 17

Vrednost Facebooka je zbog najnovijeg skandala nakon curenja ličnih podataka više od 50 miliona korisnika, pala za 37 milijardi dolara, a njegov vlasnik Mark Zakerberg lakši je za šest milijardi dolara.

Facebook me koristi kao žrtvenog jarca: Čovek koji je odao tajne 50 miliona ljudi tvrdi da je prevaren

Posle svega oglasio se i Mark Zakerberg koji je rekao da ima obavezu da zaštiti podatke korisnika, a "ako ne možemo ne zaslužujemo da nam verujete".

- Radim na tome da utvrdim šta se desilo i da se uverim da se to više ne dešava - rekao je Zakerberg.

Dobra vest je, smatra Zakerberg, da su najvažnije akcije koje treba da spreče da se ovo ne ponovi, već preduzete pre nekoliko godina.

SVE POČELO OD TESTA LIČNOSTI

- Ali, mi pravimo greške, posla je sve više, a mi moramo da držimo korak. Još 2007. godine lansirali smo Fejsbuk platformu. Vaš kalendar trebalo bi da prikaže rođendane vaših prijatelja, adrese gde vaši prijatelji žive, kao i njihove fotografije. da bismo ovo postigli, omogućili smo ljudima da šeruju informacije o prijateljima.

Istraživač sa Kembridža, Aleksandr Kogan je 2013. godine stvorio aplikaciju koja je poslužila kao test ličnosti. Instaliralo ju je oko 300.000 korisnika, koji su delili svoje, kao i podatke nekih svojih prijatelja. S obzirom na to kako je naša platforma radila u to vreme, to je značilo da je Kogan mogao da pristupi desetinama miliona podataka.

Foto: Tanjug/AP

Naredne godine, da bismo zaustavili ovakve aplikacije najavili smo da menjamo celu platformu da bismo ograničili broj podataka kojima bi mogli da pristupe. Najvažnije, aplikacije kao Koganova više ne mogu da traže podatke o prijateljima, osim ako i oni nisu odobrili aplikaciju. Ovakve akcije trebalo bi da spreče da aplikacije kao Koganova pristupe velikom broju podataka.

NISU OBRISALI PODATKE

Tokom 2015. godine saznali smo od novinara Gardijana da je Kogan podelio podatke prikupljene uz pomoć aplikacije sa kompanijom Cambridge Analytica. To je protiv naše politike da se šeruju podaci bez pristanka korisnika, pa smo istog trenutka banovali njegovu aplikaciju sa platforme i zahtevali da Kogan i Cambridge Analytica potvrde da su obrisali sve neprimereno prikupljene podatke. Oni su to potvrdili.

Prošle nedelje, saznali smo iz Gardijana, Njujork Tajmsa i Kanala 4 da Cambridge Analytica možda i nije obrisala podatke kao što je tvrdila. Odmah smo im zabranili korišćenje naših servisa. Cambridge Analytica tvrdi da je uradila dogovoreno i zatražili su da se forenzikom utvrdi šta se dogodilo. Ovo je bilo kršenje poverenja između Facebook-a, Kogana i Cambridge Analytica-e, ali i kršenje poverenje između Facebook-a i njegovih korisnika. To moramo da sredimo.

Foto: Pixabay.com

- Prvo, istražićemo sve aplikacije koje su imale pristup velikoj količini informacija pre nego što smo promenili platformu smanjivši pristup 2014. godine. Istražićemo sve aplikacije sa sumnjivim aktivnostima. Ograničićemo pristup podacima developerima još više da bismo sprečili zloupotrebu. Na primer, uklonićemo pristup vašim podacima, čak iako niste koristili aplikaciju 3 meseca. Treće, želimo da se uverimo da korisnici razumeju koje aplikacije mogu da pristupaju vašim podacima. Tokom narednog meseca, pokazaćemo svim korisnicima alat na vrhu News Feed-a, sa aplikacijama koje ste koristili i lakim načinom na koji možete da poništite dozvolu koju ste dali za pristup podacima - napisao je zakerberg na svom profilu

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. mart 2018 | 21:13

    Nema veze sta je bilo al eto vi i dalje koristite fb a mi eto obecavamo da necemo krasti podatke vise...al ni manje...hhahahah

  • Sanda

    21. mart 2018 | 21:29

    Sta bre obecao??? Aloooo... oduzmite mu sve pare, do poslednjeg dolara i na robiju 15godina.

  • Asdf

    21. mart 2018 | 21:22

    Vec smo pokupili podatke ali vise se to nece ponoviti ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA