SVIMA PRETI ZATVOR: Prate sve koji skidaju filmove sa neta!

Tako kažu kompjuterski naučnici koji su postavili lažne piratske servere i veoma brzo su našli sisteme za nadgledanje koji prate šta se preuzima sa servera

  • 12

Bilo ko ako je skinuo piratsku muziku ili video i elektronske knjige koristeći BitTorent klijent verovatno je njegova IP adresa poslata zaštitniku autorskih prava u roku od 3 sata.

Tako kažu kompjuterski stručnjaci koji su postavili lažne piratske servere i veoma brzo našli sisteme za nadgledanje koji prate šta se preuzima sa servera.

Ova zabrinjavajuća vest za piratsku zajednicu dolazi sa "SecureComm" konferencije u Italiji, gde su Tom Ćotia, ekspert za ručunarsku bezbednost, i njegove kolege sa Univerziteta Birmingem, otkrile ovo "masovno nadgledanje" BitTorent sajtova za skidanje, kao što je "PirateBay", koje već traje dobre tri godine.

BitTorent je protokol za slanje (distribuciju) podataka, koji "razbija" podignuti digitalni fajl u mnogo delova i stavlja ih dostupnim ogromnom broju prijateljskih servera. Lažni server iz Birmingema se ponašao kao deo ovog velikog broja servera za deljenje podataka i konekcije koje su stizale do njega veoma brzo su otkrile prisustvo "nadgledača" koji su u posedu zaštitnika autorskih prava, kompanija koje se bave bezbednošću i čak vladinih istraživačkih laboratorija.

- Mi smo otkrili "nadgledače" u top 100 torenata u tom trenutku, ovo aludira da su kompanije koje stoje iza ovog monitoringa najviše prate popularan sadržaj u tom trenutku (muziku i filmove). Skoro svako ko deli popularnu muziku ili filmove biće ilegalno konektovan od strane ovog programa za nadgledanje i njihova IP adresa će ostati u njihovoj bazi - objasnio je Ćotia.

Gledajući koliko je veliki taj broj čije su virtualne adrese upisane, dolazi se do pitanja šta gospoda iz kompanija za zaštitu autorskih prava planiraju da urade sa njima. Da li su ovi prikupljeni podaci meta za buduće tužbe? Ili je to samo informativno skupljanje podataka, da bi se videla veličina problema sa preuzimanjem ilegalnog sadržaja, kako bi naterali države da reaguju.

Ako je zbog tužbi, realnost ovakvog dokaza ne bi bila dovoljna i ne bi "pila vodu na sudu", kaže Ćiota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shomi

    5. septembar 2012 | 20:48

    I sta sad?Pa nece moci da posalju milione ljudi u zatvor :D ...

  • Marino

    5. septembar 2012 | 22:45

    Trebo bi vec bit osuden na smrt...jedva cekam da me zatvore

  • skawe

    5. septembar 2012 | 22:16

    zadnjih 24 sata skinuo sam 4 filma sa torenta,niko kos ne zvoni na vrata :))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA