Evo šta je sve Apple ukrao od Androida: iPhone X je najbolji telefon 2012. godine? (FOTO)

I dok čekamo da se iPhone X pojavi na tržištu, ne bi bilo loše da razmotrimo sve te "novotarije"koje nam ekipa iz Apple-a predstavlja kao nešto što je revolucionarno

  • 5

iPhone 8 već je počeo da se prodaje, ali je svima jasno da je ovogodišnja zvezda zapravo iPhone X. Apple-ovi uređaji su nesumnjivo kvalitetni, ali stvari koje oni predstavljaju kao "revolucionarne" često su predmet ismevanja, kako kod fanova Androida, tako i kod posmatrača koji ne pripadaju nijednom klanu.

Apple u velikom problemu, fanovi besni: Prodaja najboljeg i najskupljeg iPhone-a će kasniti!

I dok čekamo da se iPhone X pojavi na tržištu, ne bi bilo loše da razmotrimo sve te "novotarije"koje nam ekipa iz Apple-a predstavlja kao nešto što je revolucionarno.

Bežično Qi punjenje i Air Power

Foto: Profimedia, Alamy

Bežično punjenje napokon je stiglo na iPhone 8, 8 Plus i iPhone X. I to je dobra stvar. Međutim, korisnici Androida vrlo dobro znaju da je LG Revolution s tom novotarijom izašao još, za trendove u svetu smartfona, davne 2011. Predstaviti to kao nešto novo je u najmanju ruku smešno jer se samo u 2017. pojavila gomila uređaja koji su uredno došli s bežičnim punjenjem i niko oko toga nije dizao previše galame.

Očekivalo se da će Apple možda izbaciti neki potpuno novi sistem bežičnog punjenja koji bi uneo pravu revoluciju na tržište, ali oni su se na kraju odlučili za standard - Qi. Kako biste imali uvid u to o čemu govorimo, više od 140 uređaja (pametni telefoni, tableti i ostali uređaji) koriste ovaj sistem.

Apple se godinama opirao ovom trendu zbog aluminijskog kućišta koje je prisutno od petice, dok su se ove godine ponovno vratili "staklenom sendviču" koji omogućava bežično punjenje. Na kraju krajeva, Ikea ima nameštaj koji omogućava bežično punjenje dok će korisnici iPhonea plaćati dodatno za AirPower podlogu.

Dizajn bez ivica oko ekrana

Foto: Guliver/Justin Sullivan/Getty

Iako se  uklanjanju ivica oko ekrana (bezela) dugo pričalo, Apple je tek ove godine odlučio da uplovi u ove vode s novim X-om koji će biti prvi takav uređaj. Međutim, ponovo govorimo o prvom takvom Apple-ovom uređaju. Shae Aquos započeo je ovu priču još pre nekoliko godina, a nakon što je Xiaomi prošle godine najavio Mi Mix, postalo je jasno da dolazi novo vreme.

Otkad se pojavio na tržištu, ulsedio je i talas naslednika Mi Mixa. Tu su LG, Samsung i još nekoliko proizvođača koji su se okrenuli dizajnu bez bezela (ili su svedeni na minimum).

I dok neki smatraju da Stiv Džobs nikada ne bi dopustio onu malu crnu traku na vrhu ekrana, čak ni to ne možemo da nazovemo novotarijom jer smo istu videli na Essential Phoneu, a da stvar bude gora, Essential Phone uspeo je čak da pronađe i bolje dizajnersko rešenje za ovaj problem. A svi znamo koliko je Apple ponosan na svoj dizajn. Ipak, iPhone X ima više ekrana od ostalih uređaja bez bezela, a to nije mala stvar.

Postoji i problem s crnom trakom na vrhu - aplikacije za gledanje videa. Primera radi, YouTube sadržaj doći će u dvije varijante: a) u klasičnom modu imaće crne ivice sa strane što znači da vam je isto imali bezele ili ne jer video nije prilagođen ekranu bez bezela i b) zumiranjem dobijate ceo ekran, ali deo gubite zbog male crne trake koja upada u video.

Prepoznavanje lica

Foto: Tanjug/AP

Čim su predstavili FaceID, znali ste da fanovi Androida likuju jer radi se o standardu koji je na Androidima prisutan od 2012. kada se Galaxy Nexus pojavio na tržištu. Dodatno su likovali kada je sistem čak dva puta zakazao u trenutku kada je Krejg Federidži predstavljao ovu veliku "revoluciju".

Sistem je u tih pet godina primetno unapređen, a Samsung na svojim najnovijim uređajima već ima i otključavanje zenicom.

Optička stabilizacija

Foto: Tanjug/AP

Na novom uređaju Apple je predstavio i dvostruku optičku stabilizaciju na zadnjim kamerama, što je odličan pomak i prilično bitna stvar za ljubitelje fotografisanja. Međutim, Samsung je i u ovom slučaju preduhitrio Apple pa je mesec dana ranije istu funkciju predstavio na svom Galaxy Noteu 8.

Da ne bi bilo zabune, Samsung i Apple oduvek su bili na glasu kao kompanije koje u svojim uređajima imaju najbolje kamere, ali Samsung se potrudio tokom predstavljanja da isproziva 7 Plus zbog nedostatka optičke stabilizacije kod snimanja videa.

Vreme će pokazati ko je u ovoj trci pobedio - Note 8 ili iPhone X.

Brzo punjenje

Printskrin: Apple.com

Naravno, postoje nijanse, ali trajanje baterije velika je zamerka za većinu "hardcore" korisnika pametnih telefona, nezavisno o proizvođaču. Brzo punjenje još od 2013. postalo je standard za mnoge korisnike Androida, a iPhone je ovo uveo tek 2017.

One Plus ima Dash Charge, Motorola Turbo Power, a Apple tvrdi da ćete svoj uređaj do 50% napuniti za samo 30 minuta što je super za Apple, ali ne za korisnike Androida koji se mogu pohvaliti dvostruko boljim rezultatima.

A da stvar bude još gora, brzo punjenje na osmicama i X-u nije standardno već ga morate platiti dodatnih 75 dolara kupovinom USB-C adaptera i kabla. Iduće godine dolaze i AirPower podloge za bežično punjenje (pretpostavlja se da će koštati oko 70 dolara) pa ostaje videti da li će brzo punjenje biti standard u bežičnom modu.

OLED ekran

Foto: Tanjug/AP

Ako spadate u grupu ljudi koji luduju za različitim tipovima ekrana, verovatno znate i da je Apple do ove godine koristio LCD displeje, a upravo takve imaju i nova osmica i 8 Plus. Međutim, iPhone X podigao je lestvicu i dolazi s OLED ekranom.

Jedini problem? Apple (i ostali proizvođači koji su ove godine uveli OLED) kasne čak osam godina za Samsungom koji je to učinio još 2009.

HDR sadržaj

Foto: Tanjug/AP

Budući da dolaze s OLED ekranima, iPhone X ima i podršku za HDR sadržaj što znači da ćete na novim uređajima moći da uživate u HDR sadržaju s Netflixa i sličnih servisa. Kao što možete pretpostaviti, nisu prvi, a LG G6 je ranije ove godine predstavio mogućnost gledanja HDR sadržaja s Netflixa.

Nakon njih tu su i Sony Xperia XZ Premium, Samsung Galaxy S8/S8 Plus i LG V30. Naravno, dobro je da su među prvima koji to rade jer će ovo postati standard.

Pročitajte o iPhone-u X još i:

Otkriveno koliko zapravo košta da se napravi iPhone X koji će Apple prodavati za 1.000 dolara!

Sudar titana: iPhone X protiv najboljih Samsungovih telefona!

Otkriveno koliko zapravo košta da se napravi iPhone X koji će Apple prodavati za 1.000 dolara!

Apple otkrio ko je kriv za ogromnu grešku koja im se desila tokom predstavljanja novog iPhone-a!

Apple oduvao Samsung: Rezultati testiranja iPhone-a X otkrili koliko je zapravo moćniji od Galaxy S8!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • System

    28. septembar 2017 | 14:18

    Najprodavaniji telefon svih vremena je IPHONE, najpouzdaniji IPHONE, najsigurniji IPHONE. Možete da pljujete po njemu koliko hoćete al to je istina.

  • anon

    28. septembar 2017 | 14:07

    Haha ma da, Apple krade, kako da ne. Kad je izasao prvi iphone 2007, android nije bio ni u planu, oni su iskopirali Apple, napravili otvoren sistem koji ide na sve telefone i opet ne mogu ni da pridju Iphon-u.

  • Strelok

    29. septembar 2017 | 09:32

    Ajfon je dobar ali je smijesno sta nudi za te pare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA