≫ 

Testirali smo Samsung Galaxy A8: Premijum telefon po znatno nižoj ceni od konkurencije

Galaxy A8 predstavlja prilično neočekivano iznenađenje, i možemo reći da smo više nego prijatno iznenađeni

  • 4

Galaxy A8 nije naslednik stare A serije, već predstavlja zanimljiv iskorak iz uobičajene Samsungove strategije.

Samsung Galaxy S9 će imati 2 funkcije koje iPhone X nema

Galaxy A8 je odličan potez Samsunga jer ova kompanija možda po prvi put napokon ima telefon respektibilnih performansi i dizajna u srednjoj klasi.

Drugim rečima, možemo reći da je Galaxy A8 premijum telefon po ceni srednje klase.

Foto: Telegraf

U pitanju je segment koji je u Srbiji bio dugo godina gotovo nepostojeći. Kupci su na raspolaganju imali prilično jeftine telefone (do 200 evra) veoma loših performansi i uređaje premijum klase čije cene su često išle preko 800 evra.

Ipak, vremenom su stvari počele da se menjaju, kako u Srbiji, tako i u svetu i sada mnogi proizvođači nude više nego solidne telefone po cenama koje jesu više od niske klase, ali i znatno ispod premijum.

A čini se da je i Samsung rešio da jako udari na ovaj segment.

Galaxy A8 svojim izgledom, ali i kvalitetom same izrade, u velikoj meri podseća na perjanicu kompanije - Galaxy S8.

Super AMOLED "beskrajni" ekran dijagonale 5.6 inča ne ide baš od ivice do ivice kao na pomenutom modelu, ali je zato displej spakovan u metalno kućište kojim bi mnogi drugi proizvođači premijum mobilnih telefona mogli da se ponose da je u njihovoj ponudi.

Dizajn

Foto: Telegraf

Kvalitet izrade je na zavidnom nivou i ni na koji način nećete biti uskraćeni ako odlučite da se spustite, ili podignete, na srednju klasu mobilnih telefona.

Metalno kućište sadrži džek za slušalice, bočno dugme za uključivanje telefona (desna strana) i dugmiće za pojačavanje i stišavanje zvuka (leva strana).

Samsungovi dizajneri odlučili su se za jako čiste linije i u velikoj meri je kopiran izgled modela Galaxy S8.

Uz male izmene, naravno.

Foto: Telegraf

Na zadnjoj strani uređaja se nalazi 16MP kamera ispod koje se nalazi čitač otiska prstiju, dok se na prednjoj nalazi takozvana selfi kamera od 8MP i 16MP i brojni senzori.

Možda najzanimljiviji jeste biometrijski senzor koji omogućava otključavanje telefona licem. Ceo proces je veoma precizan i zbog toga što je senzor uvek aktivan, telefon se otključava velikom brzinom, pa čak i u uslovima slabijeg osvetljenja.

Iako su se mnogi proizvođači odlučili da svoje premijum telefone u okviru novog trenda opreme sjajnim legurama metala i aluminijuma, Galaxy A8 definitivno manje šljašti, što je po nama dobra stvar jer odaje utisak kvalitetnog uređaja koji će još dugi niz godina biti prijatan na oko.

Performanse

Foto: Telegraf

A kvalitet nije prisutan samo spolja.

Galaxy A8 poseduje 4GB radne memorije, što je nešto što je trenutno rezervisano najviše za uređaje iz premijum klase, 32 ili 64GB interne memorije koja se može dodatno proširiti uz pomoć microSD kartice (u zavisnosti od modela koji izaberete) kao i Samsungov Exynos 7885 osmojezgreni procesor.

Novi čip ima potpuno novu kofiguraciju procesora koja nije ranije viđena - dva A73 jezgra na 2.2GHz i šest A53 na 1.6GHz.

U stvarnom svetu ovo znači da performanse, sudeći po brojnim benčmark testoivma, zaostaju za mnogim premijum telefonima, ali pružaju više nego dovoljnu brzinu u radu sa aplikacijama i igrama.

Ovo je još osetnije ako ste pre ovog telefona koristili neke iz niže klase - razlika je nebo i zemlja.

Foto: Telegraf

Sve ovo stara se da Android 7.1.1 Nougat radi najbolje što može, ali otežavajuću okolnost može da predstavlja Samsungov korisnički interfejs TouchWiz koji je dodatno nadograđen na Googleov Android operativni sistem.

Uprkos brojnim unapređenjima i sklanjanem nepotrebnih Samsungovih aplikacija koje su u prošlosti pravile pravi pakao korisnicima, čini se da i dalje ima prostora za unapređenje, ili potpuno eliminisanje ovog dodatka operativnom sistemu.

Zbog ovog "dodatka" Android može da štucne i tranzicije sa ekrana na ekran mogu da malo seckaju i koče, ali u generalnom korišćenju to korisnicima ne bi trebalo da predstavlja previše problema.

Telefon napaja baterija kapaciteta 3.000Mah, i uz prilično dobra podešavanja za uštedu energije, Galaxy A8 bez problema može da izdrži ceo dan standardnog korišćenja bez potrebe da posežete za punjačem u popodnevnim satima.

Kamera

Foto: Telegraf

Ako posmatramo samo megapiksele, u pitanju je više nego solidna postavka, međutim, u praksi su stvari nešto drugačije.

Interfejs neće predstavljati prevelike probleme svima koji su u prošlosti koristili Samsung telefone, a sve razlike sa konkurentskim telefonima su dovoljnu intuitivne da navikavanje na njih ne traje previše dugo.

I prednje i zadnje kamere nude solidne slike sa dovoljnom oštrinom i brojem detalja da ponosno možete da ih kačite na društvene mrežei pokazujete prijateljima, s tim, što su same boje nešto hladnije u poređenju sa konkurencijom.

Foto: Telegraf

Galaxy A8 je u stanju i da snima vidoe u visokoj rezoluciji do 1080p i 30 frejmova po sekundi, ali nei 4K.

Primetan je i izostanak optičke stabilizacije slike, ali postoji softversko rešenje koje bi trebalo da smanji drhtanje kadrova.

Displej

Foto: Telegraf

Iako ekran nije potpuno od ivice do ivice i nije seksi zakrivljen, on korisniku nudi oštrinu, živahne i upečatljive boje kao i dovoljno svetlosti da bez problema možete da gledate film ili igrate neku igru duži vremenski period.

Ipak, ovde postoji još dosta prostora za unapređenje i nadamo se da bi naredna generacija mogla da smanji ivice telefona još više i poveća prostor koji ekran zauzima.

Ocena

Iako je cenom i dalje iznad konkurentskih modela koje nude Huawei i Xioami u ovoj klasi, Galaxy A8 je i znatno iznad one koju biste morali da platite za premijum modele kompanije.

Tako da možemo da kažemo da predstavlja određeni kompromis, pa možda čak i iskorak kompanije iz svoje zone komfora u jedno potpuno novo polje.

Galaxy A8 nikako nije lajt verzija modela S8, već je definitivno telefon za sebe koji ima puno toga da ponudi ali po znatno nižoj ceni.

Foto: Telegraf

Iako ovde nećete videti revolucionarne funkcije, Galaxy A8 sadrži sve ono najbolje što mnogi drugi uređaji nude za znatno više novca.

Da je cena još malo niža, ovo bi definitivno bila naša preporuka, ali ovako, Samsung je rešio da mnoge korisnike stavi na ne tako slatke muke i prepusti im da razmišljaju da li će za malo više para dobiti mnogo više - a jedini način da to otkriju jeste da kupe Galaxy A8.

A sudeći po svemu što nam je uređao pružio, malo ko će biti razočaran jer A8 nudi premijum performanse i izgled - po budžetnoj ceni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. februar 2018 | 15:04

    Cena?

  • BMW

    14. februar 2018 | 10:57

    Pa koliko znam J serija je srednja klasa,A viša klasa i S najviša,isto kao što je BMW 3,5 i 7 ili Audi A4,A6 i A8,ili Mercedes C,E,i S

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA