≫ 

PRAVO BOGATSTVO: Koliko košta oživljavanje brenda kao što je Nokia?

Poznato i cenjeno ime u svetu ne garantuje uvek i veliku zaradu

  • 0

Ponovno oživlajvanje Nokia brenda korisnici su propratili sa velikim oduševljenjem, a potom su usledile i nagrade i prodajni uspesi na određenim tržištima.

iPhone, Huawei, Sony: Pogledajte spisak telefona koji najviše zrače

Međutim, malo ko zna da ovi telefoni novog vlasnika koštaju pravo bogatstvo, čak i kada ostvaruju impresivne zaradu.

Printskrin: Youtube

Naravno, pomalo je nerealistično da neko pomisli da kupovinom Nokia imena i njegovim stavljanjem na gomilu telefona preko noći može da zaradi miliione, ali inicijalne cifre su ipak nešto mračnije nego što se to očekivalo.

Oživljavanje Nokie sprovele su kompanije HMD Global, finska kompanija u kojoj rade bivši zaposleni u Nokiji i FIH Mobile (divizija Foxxcona), koja ima pravo da pravi Nokia telefone.

Obe kompanije zajednički su uložile ogroman novac u oživljavanje velikog Nokia brenda.

Nije da je prodaja loša. Istraživačke agencije procenjuju da je u 2017. godini prodato 8.7 miliona Nokia smartfona i preko 59 miliona fičer telefona (unapređene verzije standardnih telefona sa numeričkom tastaturom).

Uprkos tome što je FIH Mobile zabeležio rekordnih 1.7 milijardi prihoda u 2017. (desetostruko povećanje u odnosu na prethodnu godinu), 2016. godina završena je gubitkom od neverovatnih 160 miliona dolara - i to samo u Evropi.

Ipak, FIH Mobile sklapa telefone za Xiaomi, koji je zabeležio veliki porast prodaje, tako da je uspeo da amortizuje svoje gubitke sa Nokia strane.

Foto: Promo

Sve ovo pokazuje da kupovina velikog i poznatog brenda sa sobom ne donosi instant uspeh i ne garantuje bukvalno ništa.

Vraćanja u život su skupa i veoma teška.

Iako istorija brenda i njegova poznatost skreću pažnju kupaca i medija, to nikako ne garantuje i dobru prodaju na kraju dana.

Sa druge strane, samo zato što trenutno ne vidim profit, to ne znači da se on u nekom trenutku neće pojaviti.

Ako pitamo Microsoft kako je prošao sa oživljavanjem Nokie - prvim pokušajem da se ponovo aktivira posrnula finska firma koji je koštao preko 7 milijardi dolara - odgovor nam se neće svideti.

Foto: Tanjug/AP

Kompanija je izgubila 8 milijardi dolara - sve dok potpuno nisu ugasili svoju Windows platformu. na svu sreću po Microsoft, cela akcija nije bila potpuni promašaj jer su uz ime stigle i određene naplate Nokia patenata od drugih kompanija kao što je Samsung.

Na nedavno završenom tehnološkom sajmu u Barseloni predstavljeno je 5 novih Nokia smartfona, a očekuje se još nekoliko premijum uređaja koji svakako sami po sebi predstavljaju skup poduhvat.

Jedno je jasno, Foxxcon "krvari" novac zbog svog svoje želje da po drugi put oživi Nokia brend, a brojne nagrade i pohvale nisu dovoljne da bi broj na računu kompanije rastao.

Kako stvari trenutno stoje, svaka prodaja može se posmatrati kao pobeda, a profit je definitivno cilj koji nije nedostižan, ali dve kompanije moraju da ostvare mnoštvo pobeda kako bi on postao realnost.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA