Evo kako najlakše možete da produžite život baterije na telefonu ili kompjuteru

Savdeti koji će vam spasiti dužinu trajanja baterije

  • 2

Baterije napajaju gotovo sve važne stvari u našem životu i ne postoji ništa gore kada polako krenu da stare i gube svoj kapacitet.

Ovo je možda najprimetnije na smartfonima kada telefon zbog starosti baterije jedva da može da izdrži nekoliko sati bez potrebe da ga stavljate na punjenje.

3 podešavanja koja odmah morate da promenite na telefonu - ako želite da produžite trajanje baterije ili sačuvate svoju bezbednost

Naravno, sve baterije će kad-tad umreti, ali možete da preduzmete određene preventivne mere kako bi im produžili životni vek.

Ekstremna temperatura nije dobra

Foto: Unsplash

Ne previše toplo, i ne previše hladno - ako je baterija izložena temepraturnim ekstremima, vremenom će postati veoma neefikasna.

Baterija bi trebalo da bude izložena temperaturama između 5 i 45 stepeni Celzijusa.

Toplota ubrzava hemijske reakcije unutar baterije i zbog otga se ona prazni brže nego inače-

Baterija na hladnoći je takođe izložena pražnjenju i zbog toga takođe traje kraće.

Važno je napomenuti da bateriju ne bi trebalo puniti na temperaturam anižim od nule jer tako možete trajno da naštetite njenom kapacitetu.

Isključivanje iz struje i pražnjenje

Svaka baterija poseduje životni vek koji se meri u broju ciklusa. Jedan ciklus predstavlja kada se baterija napuni na 100 odsto kapacitet, bilo da ste je punili odjednom ili iz nekoliko puta tokom nekoliko dana.

Baterija koju punite sa 80 na 100 odsto svakog dana će jedan ciklus završiti nakon 5 dana.

Generalno, baterija ne bi smela da dođe do veoma niskih granica japaciteta i trebalo bi da počnete da punite uređaj kada ona stigne na 20 odsto ako biste izbegli stres koji punjenje od tako niskog nivoa stvara.

Što ređe punite bateriju, i što je manje punite odjednom, to će vam ona trajati duže.

Praćenje baterije na laptopu

Foto: Pixabay.com

macOS: Praćenje baterije na Mac kompjuterima je lako, sa pravom aplikacijom. Ako ne želite da instalirate nove aplikacije, možete da pogledate u sistemskim informacijama i pronađete podatke koji pokazuju kakvog je zdravlja baterija.

1. Držite Option dugme na tastaturi i kliknite na Apple menu ikonice. Potom izaberite opciju System Information.

2. Unutar Hardware sekcije sistema odaberite opciju Power. Broj ciklusa naveden je pod BAttery Information sekcijom.

Apple navodi maksimalan broj ciklusa baterije za svaki laptop tako da možete da vidite koliko ste blizu granice nakon koje ona polako počinje da degradira.

Windows 10

Kako biste videli u kakvom vam je stanju baterija, skinite aplikaciju kao što je Battery X koja će vam dati sve podatke o zdravlju baterije.

Praćenje zdravlja baterije na telefonu

Foto: Pixabay.com

iOS

Apple će sa novim apdejtom unaprediti svoj sistem za praćenje zdravlja baterije i nakon verzije 11.3 bićete u stanju da vidite da li je došlo vreme za njenu zamenu.

Android

Dovoljno je samo da odete na podešavanja baterije kako biste videli koji servis ili aplikacija je najviše koristi ishodno tome prilagodite svoje navike.

Takođe, možete da aktivirate Android Doze opciju koja sprečava aplikacije da stalno troše bateriju zahtevima za vašu lokaciju, notifikacije i druge akcije koje možda ne vidite.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BockyBG

    1. mart 2018 | 16:10

    Teško bih se složio sa delovima teksta ko god da je autor. Moje iskustvo sa mobilnim i lap top baterijama je da najduže traju ako se primenjuju jednostavna pravila: - Ne skidajte lap top sa punjača dok se baterija potpuno ne napuni; - Ako ste lap top skinuli sa punjača, sačekajte da se baterija isprazni i Windows zatraži punjenje, i zatim je potpuno napunite; - Za mobilni isto - ne punite dok ne kaže da stavite bateriju na punjač, onda je napunite skroz i tako ukrug. Kolega i ja kupimo nove iste lap topove isti dan. On stalno puni, skida na pola, sve zbrda-zdola, gore-dole i nakon dve godine baterija mrtva. Moja ja trajala još tri godine preko, odnosno nakon 5 godina upotrebe je počela da drži manje od sat vremena. Na mobilnom nikada nisam promenio bateriju, uvek pre promenim telefon a ne menjam ih baš kao čarape. Savet je dobronameran, baziran na iskustvu sa Li-Ion baterijama i iskren. Tek sa kolima će biti veselo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA