≫ 

I Microsoft i Apple sakupljaju vaše lične podatke - pogledajte tačno koje

Čini se da stvar kao što su lični podaci više ne postoji

  • 6
Telefon, Smartfon, Podaci, Bezbednost Podataka, Hakeri

Foto: Pixabay.com

Facebook nije jedina kompanija koja sakuplja vaše lične podatke. Možda vam nikad anije palo na pamet, ali i Apple i Microsoft redovno prate šta radite i skladište te podatke.

Bivši radnik Facebooka otkriva šta su sve radili sa našim podacima - i koliko ih je Mark Zakerberg naplaćivao

Pogledajte koje tačno podatke ove dve velike tehonloške kompanije sakupljaju od vas:

Apple

Foto: Tanjug/AP

Appleova pravila korišćenja i privatnosti ne objašnjavaju baš najbolje koje tačno podatke kompanija skuplja, ali su prilično detaljna povodom stvari koje ne skuplja.

Sve u svemu, Apple prilično dobro vezuje lične podatke za anonimnu seriju identifikacionih brojeva kako niko ne bi znao da ste vi.

Ipak, Apple kaže da sakuplja ime, kontakte i pesme korisnika u muzičkoj biblioteci i šalje ih na svoje servere koristeći enkriptovane protokole - uključujući tu i vašu lokaciju.

Microsoft

Foto: AP/Tanjug

Microsoft je nešto drugačiji od Applea.

Primera radi, kompanija je vlasnik vašeg operativnog sistema i svih povezanih servisa. To znači da može da virne u vaš operativni sistem i sazna da li vam svi drajveri za grafičku kartu rade kako treba.

Takođe, kompanija sakuplja podatke koji joj pomažu da skroji svoj operativni sistem po vašim potrebama, ali tvrdi da ne skenira vaše mejlove ili neko drugo sredstavo komunikacije kako bi do njih došla.

Za razliku od Applea, Microsoft je prilično rečit po pitanju stvari koje sakuplja o vama - ime, kontakt podatke, demografske podatke, podatke o plaćanju...

Ali nemojte da padate na priču da vam ne skenira mejl jer uslovi korišćenja jasno stavljaju do znanja da to radi.

Ne samo da Microsoft čita naslov i tekst u mejlu, već to čini i sa svim instant porukama, audio i video porukama, ali - ne prodaje te podatke za oglase.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    21. mart 2018 | 18:06

    Svi zivi danas kradu podatke. Cak i politicke partije-stranke (u predizbornoj kampanji ti stalno zvoni telefon, svaki dan te cimaju da provere da li ces glasati bas za njih, da li si i koliko zadovoljan tim i tim, na kucu ti salju letke i propagandni materijal,...) pa razne trgovinske agencije koje te non stop cimaju za raznorazne prezentacije i/ili da bi ti nesto prodali-uvalili... Najbolje da bacim mobilni telefon u Dunav, da odjavim internet u stanu i da kompjuter palim jednom u deset dana ne bi li ga koristio kao u vreme Amige i Atarija. Tada cu biti miran i spokojan da me niko ne prati, ne spijunira,ne potkrada, nece uznemiravati...

  • Aleksa

    22. mart 2018 | 10:14

    Windows abdejtima usporava sistem, a to nigde ne navodi. Sećate li se da je skoro nekako Apple (iPhone) priznao da usporavaju rad operativnog sistema svojih korisnika, kako; pa kroz abdejte. A Windows to godinama unazad radi, kako? Pa lepo, vi abdejtuje sistem u nadi da će bolje raditi a u stvari on radi gore nego što je radio. Kako? Pa lepo, da bi radio Windows potrebno mu je više Ram memorije nego pre abdejta, više koristi procesor nego pre, grafičku isto tako. I onda kada totalno uspore rad računara onda izmisle nov Windows koji zahteva novi računar i u startu ga operete, tako da ti treba 8 GB Ram memorije da bi mogao da radiš nešto na kompjuteru. To nigde ne navode, ali je to tako.

  • IQ

    22. mart 2018 | 21:30

    Iscupas kabel iz rutera i mogu da citaju samo mark :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA