Telefone ćemo puniti za 5 minuta: Baterije sa asfaltom će nam rešiti jedan od najvećih problema

Umesto da punjenje traje nekoliko sati, ovakve baterije mogle bi da se napune za samo pet minuta, otkrilo je novo istraživanje

  • 1

Litijum-jonske baterije sa malom dozom asfalta u sebi mogle bi da se napune 10 do 20 puta brže od klasičnih.

Evo kako da napunite telefon i kada nema struje!

Umesto da punjenje traje nekoliko sati, ovakve baterije mogle bi da se napune za samo pet minuta, otkrilo je novo istraživanje.

Naučnici su razvili anode s poroznim ugljenikom napravljenim od asfalta koje su bile stabilne i nakon 500 ciklusa punjenja.

Standardne litijum-jonske baterije dolaze do limita svoje efikasnosti i naučnici neprestano rade na razvoju boljih alternativa. Kako bi kreirali novu bateriju, naučnici su na Univerzitetu Rajs koristili derivat asfalta gilsonit. Njega su pomešali s provodljivim nanotrakicama grafena i tu smesu spojili s litijumom kako bi kreirali anodu.

Merenjima su utvrdili da baterija ima gustoću od 1322 W/kg i energetsku gustoću od 943 Wh/kg.

Testovi su pokazali i da ovakva baterija sprečava formiranje dendrita, malenih ogranaka litijuma koji mogu da se rašire po anodi i izazovu kratak spoj u bateriji. Naučnici kažu i da su nove baterije jednostavnije i jeftinije za izradu, ali ne navode kad će biti dostupne na tržištu, prenosi Daily Mail.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    5. oktobar 2017 | 20:16

    Meni bi više značilo da duźe traju, a vreme punjenja je ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA