Windows 10 prati sve što radite ako koristite ovaj internet pretraživač!

- Microsoft krši holandski zakon o zaštiti podataka time što obrađuje lične podatke korisnika svog operativnog sistema Windows 10 na njihovim računarima - objavila je u petak holandska Uprava za zaštitu podataka (DPA)

  • 1

Holandske vlasti su objavile da operativni sistem Windows 10 krši zakon o privatnosti i upozorile njegovog proizvođača, američkog giganta softvera Microsoft, da bi mogao biti kažnjen.

Windows 10 dobio nove opcije: Pogledajte šta je sve promenjeno i kako da ih odmah koristite!

- Microsoft krši holandski zakon o zaštiti podataka time što obrađuje lične podatke korisnika svog operativnog sistema Windows 10 na njihovim računarima - objavila je u petak holandska Uprava za zaštitu podataka (DPA).

Ta uprava zamera Microsoftu što "jasno ne informiše" korisnike Windowsa 10 da taj sistem "neprekidno prikuplja lične podatke o njihovom korišćenju aplikacija i postupanju na internetu, a sve to preko svog pretraživača Edge, kada se koristi podrazumevana konfiguracija - tog operativnog sistema (Default Settings).

Microsoft takođe "ne obaveštava jasno korisnike o vrsti podataka" koji se obrađuju i "u koju svrhu". Osim toga, taj sistem ne pruža korisnicima valjan alat za "davanje saglasnosti za obradu njihovih ličnih podataka", primetila je holandska Uprava.

Ta uprava kaže da je ispitala nekoliko verzija Windowsa 10, instaliranih na četiri miliona računara u Holandiji od njegovog lansiranja jula 2015. godine.

Microsoft može da sistematski prati sadržaj pretraživača korisnika sistema sa "podrazumevanom konfiguracijom" (Default Settings), zaključuje Autoritet.

Printskrin: microsoft.com

Na primer, ta firma može da prikuplja podatke i pomoću aplikacija kao što su "jedan turski dnevni list, jedan magazin namenjen homoseksualcima ili jedna aplikacija koja najavljuje vreme molitve za muslimane", kaže Uprava.

To Microsoftu omogućava da korisniku upućuje prilagođene oglase i privatne savete.

- Microsoft je uveravao da će okončati svo to kršenje. Ali to se nije dogodilo, i holandska DPA može odlučiti da mu izrekne sankciju - upozorila je Uprava.

Foto: Tanjug/AP/Microsoft

Microsoft je odgovorio saopštenjem da holandski izveštaj "ne odražava tačno" kako Windows 10 postupa s ličnim podacima.

Kompanija kaže da će "nastaviti saradnju s DPA da bi našla odgovarajuća rešenja" rekla je zvaničnica Microsofta Marisa Rodžers.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko@

    22. oktobar 2017 | 20:00

    Prate svi.Počnem neku pretragu na internetu za neki predmet odmah buljuci reklama iskaču o tom istom predmetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA