Svađa oko Bitcoina zaustavila njegov rast: Vrednost kriptovalute prošle nedelje pala za 30 odsto

Posmatrači objašnjavaju da je sredinom prošle nedelje digitalnu valutu torpediralo odustajanje od planiranog ažuriranja softvera koje je moglo da rezultuje nastajanjem novog koda i izvedene valute Bitcoin Ca

  • 0

Digitalna valuta Bitcoin ponovo je ojačala u ponedeljak nakon što ju je prošle nedelje uzdrmala odluka da se ipak neće ići u ažuriranje softvera, koje je trebalo da rezultuje stvaranjem novog koda i izvedene valute Bitcoin Cash.

Bitcoin ruši sve pred sobom: Za 5 godina biće vredniji i od Apple-a!

Prošle nedelje je Bitcoin u manje od četiri dana oslabio gotovo 30 posto u odnosu na rekordnih nešto manje od 7.900 dolara, zabeleženih u sredu. Tako se u nedelju na berzi digitalnih valuta Bitstamp sa sedištem u Luksemburgu spustio na samo 5.555 dolara.

Danas je ponovo ojačao, i to 14 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, i njime se trgovalo po 6.718 dolara.

Posmatrači objašnjavaju da je sredinom prošle nedelje digitalnu valutu torpediralo odustajanje od planiranog ažuriranja softvera koje je moglo da rezultuje nastajanjem novog koda i izvedene valute Bitcoin Cash.

Ta je mogućnost u početnoj fazi pozitivno uticala na razvoj Bitcoina, uzdigavši ga do rekordnih 7.888 dolara s obzirom na ocene da signalizira dogovor zajednice o kreiranju nove valute.

Odustajanje od novog koda "segwit2x" koji bi povećao kapacitete za obradu transakcijskih 'blokova', ograničavajući konkurenciju i smanjujući transakcijske naknade, razočaralo je neke inženjere u zajednici.

Foto: pixabay.com

Stoga su se po tumačenju analitičara pojedini zagovornici stava da su naknade važne za budućnost Bitcoina odlučili za prodaje i kupovinu 'klona' Bitcoin Casha, nastalog u avgustu. Njegovi su blokovi veći pa su i naknade za obradu transakcija niže.

Tako je Bitcoin oslabio dok je vrednost Bitcoin Casha na kraju prošle nedelje utrostručena, dostigavši rekordnih gotovo 2.000 dolara na platformi Sunda. Nakratko je BitCoin Cash istisnuo ethereum s pozicije druge kriptovalute u svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Trgovci su u ponedeljak ponovo krenuli da kupuju izvorni Bitcoin, pa je Bitcoin Cash naglo oslabio, više od 30 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, i njime se danas trgovalo po oko 1.097 dolara, pokazuju podaci na specijalizovanoj internet stranici Coinmarketcap.

Foto: Pixabay.com

- BitCoin i BitCoin Cash egzistiraće istovremeno i imaće različitu namenu, baš kao Bitcoin i Ethereum. U toj se igri igrači ne dele nužno na dobitnike i gubitnike - poručuje stručnjak za bitcoin i sigurnost Andreas Antopoulous u objavi na Twitteru.

Ove je godine vrednost bitcoina više nego ušesterostručena, napominje Reuters.

Daljinac

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA