≫ 

Do bitkoina možete da dođete besplatno ili uz minimalne troškove: Ovo je jedan od načina kako da u tome uspete

"Trenutno je „iskopano“ nešto manje od 17.000.000 bitkoina što znači da je preostalo još nešto više od 4.000.000 bitkoina koji čekaju svoje vlasnike"

  • 12

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, pokušao je da nam u svojoj kolumni ove nedelje objasni kako da besplatno steknete bitkoin i to uz pomoć takozvanog "rudarenja".

BITKOIN I BLOKČEJN: Dve „magične“ reči o kojima ne znamo mnogo, a privlače nas jer daju mogućnost brze i velike zarade

"Do bitkoina možete doći besplatno, ili barem uz minimalne troškove. U svakom slučaju nije potrebno da kupite bitkoin već možete koristi postupak za koji su mnogi čuli a zove se rudarenje ili majning (eng. mining).

Rudarenje nas podseća na rudare koji rade u rudniku i iskopavaju rudu. Ukoliko iskopavamo rudu zlata, iz iskopane rude ćemo izdvojiti zlato, dok ćemo ostatak rude koji ne sadrži zlato baciti. To što bacamo nazivamo jalovinom. Potpuno je ista priča i sa bitkoinom. Na poseban način tražimo bitkoine u elektronskom svetu. Iskopamo mnogo toga ali je samo ponešto bitkoin koji ima svoju vrednost i koji je važeći. Postoje i neke razlike između rude i bitkoina. Količina rude u nekom rudniku se procenjuje manje ili više tačno, dok se broj bitkoina koji mogu biti „iskopani“ tačno zna unapred. Broj bitkoina je određen prilikom formiranja ove prve kriptovalute i iznosi 21.000.000. Trenutno je „iskopano“ nešto manje od 17.000.000 bitkoina što znači da je preostalo još nešto više od 4.000.000 bitkoina koji čekaju svoje vlasnike. Možda se ipak vredi potruditi?

Foto: Aleksandar Nalbantjan

Kako se, zapravo, vrši „rudarenje“ bitkoina? Pomenuli smo u prethodnom tekstu da se bitkoin prepoznaje po svom broju koji se izračunava primenom složenih matematičkih i kriptografskih funkcija. Mi vršimo ta izračunavanja, a zatim proveravamo izračunati broj, da li neki od bitkoina koji je već u opticaju poseduje taj broj? Ukoliko identifikacioni broj bitkoina već postoji u blokčejnu (blokčejn smo kratko opisali u prethodnom tekstu) tada bitkoin koji smo „izrudarili“ nije naš. Sada računamo dalje. Ukoliko izračunata vrednost bitkoina ne postoji u blokčejnu, tada postajemo vlasnik bitkoina čiju smo identifikaciju izračunali. Novi bitkoin se odmah upisuje u blokčejn i mi se identifikujemo kao vlasnik.

Vidimo ovde da pronalaženje identifikacionih brojeva veoma liči na kopanje rude, jer deo onoga što „iskopamo“, bacimo kao bezvredno.

Samo izračunavanje možemo raditi i pomoću olovke i papira. Naravno, takvo računanje bi trajalo isuviše dugo i mala je verovatnoća da bismo uspeli da izračunamo pravu vrednost a još manja je verovatnoća da bi ta vrednost bila važeća, odnosno da bismo pronašli bitkoin koji još niko ne poseduje. Kako se vrše izračunavanja nije nikakva tajna. Na internetu se mogu pronaći na samo algoritmi za potrebna izračunavanja već i gotov softver.  Za izračunavanja se koriste računari koji znatno ubrzavaju proces. Ipak i pored brzih računara izračunavanja i dalje traju veoma dugo.

Kretanje kursa Bitcoin/USD za proteklu nedelju

Kako se ljudi dovijaju da pomoću svojih običnih računara ipak nekako dođu do bitkoina? Odgovor je kupovinom dodatni grafičkih kartica.

Zapravo se memorija grafičkih kartica koristi kao dodatni resurs za ubrzavanje izračunavanja i dodatne kartice nemaju apsolutno nikakve veze sa slikom na ekranu. Trošak za grafičke kartice kao i trošak za električnu energiju su dva troška koja ne možemo izbeći. Svakako, pristup internetu je neophodan kako bismo proverili da li je „izrudareni“ bitkoin naš ili ga već neko poseduje.

Rudarenje možda nije najbrži način sticanja bitkoina, ali je svakako najjeftiniji."

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BadBoy4Life

    12. decembar 2017 | 00:07

    Ja cepam 370e mesecno sa 8 grafika

  • Mishko

    11. decembar 2017 | 15:48

    Ma vazi ... jeftinije je da ga kupis cak i po trenutnoj ceni od 17k dolara nego da opremas masine za rudarenje ... sigurno ce iskostati priblizno isto a veliko je pitanje za koliko vremena ces uspeti da iskopas jedan bitcoin ... ova pricica ve imala smisla pre 5 godina, sada trenutno ona je smesna ko miki maus ...

  • Marko cg primorje

    14. decembar 2017 | 15:34

    Nista ne shavatam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA