Srbijom se širi kompjuterski virus SPAJDER: Vlasti upozoravaju da se čuvamo, a ovo je jedini način

Virus je prvi put uočen 10. decembra. Trenutno ne postoji više tehničkih detalja o ovom virusu, ali se pretpostavlja da je u pitanju lokalizovana varijanta „HiddenTear“ ransomvera

  • 2

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, povodom upozorenja Nacionalnog CERTA u Republici Srbiji RATEL-a o širenju novog kompjuterskog virusa „Spajder“, da sve češći i masovniji sajber napadi nalažu dodatno jačanje kapaciteta u oblasti digitalne bezbednosti.

Ovaj virus menja lozinke, skida fajlove i snima vas, a vi ne znate za to!

Ransomver virusi zaključavaju korisničke datoteke nakon čega je potrebno uplatiti otkupninu u nekoj kriptovaluti kako bi se računar otključao. Nakon zaključavanja virus menja ekstenzije datoteka na .spider.

Virus je prvi put uočen 10. decembra. Trenutno ne postoji više tehničkih detalja o ovom virusu, ali se pretpostavlja da je u pitanju lokalizovana varijanta „HiddenTear“ ransomvera.

Foto: Pixabay.com

- S obzirom na to da ovaj maliciozni softver, kao i većinu kompjuterskih virusa, pokreću sami korisnici računara i mobilnih uređaja, najvažnija je edukacija, kao i pravovremena reakcija nadležnih institucija - istakla je Matić, napominjući da je obaveštenje o načinu prenosa virusa i postupanjima u slučaju da je uređaj inficiran, izdao i Republički CERT – Kancelarija za IT i e-upravu.

Državna sekretarka, koja je i predsednik Koordinacionog tela za informacionu bezbednost, podsetila je da je pravni okvir digitalne zaštite učvršćen usvajanjem i implementacijom Zakona o informacionoj bezbednosti, kojim su utvrđene mere zaštite i načini prijavljivanja i reagovanja na incidente.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    12. decembar 2017 | 13:07

    Sve je smišljeno, sve se radi iz jednog centrа preko bare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA