≫ 

Da li svako može da kreira svoju kriptovalutu? Evo odgovora!

"Za početak je potrebno da posedujete određena programerska znanja. Ali ukoliko ih i ne posedujete uvek možete potražiti pomoć programera"

  • 3

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, pokušao je da nam u svojoj kolumni ove nedelje objasni da li je moguće da svako napravi svoju kriptovalutu.

Izbor novčanika za bitkoine isto je kao kada biramo banku: Ovo je najsigurniji način da ih čuvate!

"Kao što smo videli prošle nedelje došlo je do prilično naglog pada vrednosti bitkoina. Ipak mnoge kriptovalute su zadržale svoju vrednost, dok je značajan broj čak povećao svoju vrednost. Kako smo pomenuli još u prvom nastavku, pored bitkoina, kao najpoznatije, postoji i veliki broj drugih kriptovaluta.

Postavlja se pitanje: Da li je moguće da sami napravimo svoju sopstvenu kriptovalutu? Jeste, moguće je. I ne samo da je moguće već je i veoma obećavajuće jer se celokupna ekonomija pomera u digitalni prostor. Naravno, ne znači da će svaka kriptovaluta koja se pojavi doživeti uspeh, neke će propasti dok će se neke koristiti i time obezbediti profit kako mnogim učesnicima koji će je koristiti tako i samim kreatorima.

Za početak je potrebno da posedujete određena programerska znanja. Ali ukoliko ih i ne posedujete uvek možete potražiti pomoć programera. Da stvar bude jednostavnija, kodovi koji definišu kriptovalute se mogu pronaći besplatno na internetu. Sve je rađeno u takozvanom „Open source“ kodu, odnosno nema ničeg skrivenog u tehnološkom smislu kako kriptovalute funkcionišu.

Foto: Aleksandar Nalbantjan

Stvaranje novog blokčejna sa novim blokovima daje nam potpunu kontrolu nad valutom koju kreiramo. Sami definišemo karakteristike koje su jedinstvene za našu valutu što uključuje i definisanje parametara kao što su: veličina blokova, obim valute - odnosno koliko ukupno jedinica valute će biti dostupno zatim odlučujemo o tome da li ćemo dozvoliti rudarenje ili nagrađivanje i u kom obimu kao i mnoge druge osobine naše kriptovalute. Naravno, sami određujemo i ime naše kriptovalute, što je prepušteno našoj mašti. Verovatno će nas  TrumpCoin asocirati na tvorca ove valute.

Ukoliko ne želimo da pravimo svoju kriptovalutu od samog početka moguće ja da u velikoj meri iskoristimo programski kod bitkoina ili neke druge kriptovalute, napravimo određene izmene i kreiramo novu granu blokčejna, takozvani „Forking“ od engleske reči - fork (viljuška). Pri tome se primenjuje prethodni protokol koji ažurira prethodne blokove u blokčejnu, a zatim se nadograđuje novim protokolom koji ne prihvata promene koje bi nastale korišćenjem prethodnog protokola. Na taj način postižemo trajno odstupanje od prethodne verzije blokčejna. Pri tome ostaje niz blokova koji koristi stari protokol dok se pojavljuje niz sa novim protokolom. Nakon kratkog vremenskog perioda, korisnici u starom lancu će shvatiti da je njihova verzija blokčejna zastarela ili nebitna i brzo će je nadograditi na najnoviju verziju.

Printskrin: Coindesk

Sledeći korak je traženje investitora, iako postoje razmišljanja da je to zapravo prvi korak. Postavlja se pitanje odakle zapravo vrednost našoj novoj, ili bilo kojoj drugoj kriptovaluti? Zašto bi je bilo ko prihvatio kao valutu za plaćanje? Vrednost dolazi upravo od obima investicija u našu kriptovalutu. Ukoliko obezbedimo dovoljno investicija, naša valuta će dobiti na vrednosti. Kasnije će vrednost zavisiti od tržišnih uslova odnosno ponude i potražnje ali je početni impuls svakako veoma važan. Opšte je pravilo da će bolje i prilagodljivije kriptovalute dobijati na vrednosti dok će lošije propadati.

Da li ćemo se upustiti u avanturu kreiranja svoje kriptovalute, odluka je na nama."

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA