VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Sa kompjuterima ćemo pričati i upravljati mislima

- Tempo razvoja novih rešenja dodatno je ubrzan, pa se svako unapređenje smatra normalnim i očekivanim - napisao je Veselin Jevrosimović

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u "Informeru" pisao o tehnološkim trendovima koji nas očekuju u godini koja je pred nama. Evo šta predsednik kompanije Comtrade kaže o pomenutoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: U 2018. godini veštačka inteligencija postaće još naprednija!

"Čini mi se da smo zagazili u veoma zanimljivo razdoblje ljudske istorije. Naime, moderna IT rešenja postala su deo svakodnevice većeg dela čovečanstva i značajan pokretač gotovo svake ljudske aktivnosti

Tempo razvoja novih rešenja dodatno je ubrzan, pa se svako unapređenje smatra normalnim i očekivanim, bez obzira na to što posmatrano van okvira opštih trendova predstavlja svojevrsno čudo.

Više nas uopšte ne iznenađuju vesti o automobilima bez vozača, pametnim predmetima iz svakodnevice ili digitalnim valutama koje ne kontroliše nijedna centralna institucija. 

Zbog toga mnogi smatraju prirodnim trend koji će zasigurno obeležiti godinu pred nama - potpuno nove načine za komunikaciju sa računarima. Već sada nije neuobičajeno da neko "razgovara" sa telefonom ili kompjuterom. 

Foto: Promo

Važan deo proučavanja veštačke inteligencije upravo se bavi ovom oblašću. Prepoznavanje izraza lica i pokreta takođe bi moglo da doživi masovniju primenu, a na pomolu su i druge metode, poput upravljanja korisničkim okruženjem snagom misli. 

Već neko vreme postoje pokušaji da se kreira digitalna olovka koja bi u potpunosti i dostojno mogla da zameni klasično pisanje po papiru, uz svu udobnost i preciznost na koju smo navikli. Čini mi se da nismo tako daleko od momenta kada će deca, umesto preteških rančeva prepunih knjiga i svezaka, u školu nositi neku vrstu tablet računara i elektronske olovke.

Da li će se to desiti u 2018, ostaje da vidimo. Sigurno je, međutim, da ćemo videti mnogo konkretniju primenu 3D štampe i njen uticaj na brojne grane industrije. Uostalom, nove verzije operativnih sistema već sada uključuju programe za 3D modelovanje i štampu, što je samo uvertira u ono što nas čeka. 

Želeo bih da ovaj mali prednovogodišnji serijal o trendovima za narednu godinu završim osvrtom na našu zemlju. Mnoga moderna rešenja o kojima pišem deluju daleko od Srbije, ali je činjenica da svake godine sve manje zaostajemo za razvijenim svetom.

U nekim oblastima, poput primene SMS servisa, čak i prednjačimo. Značajnu ulogu u tome imaju sve brojniji centri za razvoj softvera u kojima nastaju rešenja koja se koriste u najvećim svetskim kompanijama. Sve to je razlog više da i u novoj godini nastavimo da ulažemo u domaću pamet i znanje."

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA