≫ 

Bitcoin platne kartice: Kako funkcionišu i kako ih koristiti?

"Važno je znati da su BTC kartice deo Visa/MasterCard sistema kao vodećih procesora plaćanja i koji se koriste širom sveta"

  • 3

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu u kolumni ove nedelje objašnjava nam kako se koriste i funkcionišu Bitkoin platne kartice.

Da li treba da ulažemo u druge kriptovalute, pored bitkoina? Evo odgovora

"Likvidnost bitkoina ili neke druge kriptovalute znači koliko brzo i lako možemo pretvoriti svoju ktiptovalutu u neku drugu valutu ili platiti različite robe i usluge. Za sada se kriptovalute koriste uglavnom za online trgovinu dok je obim kupovine van interneta i dalje zanemarljiv. Činjenica je da BTC (bitkoin) nije isti kao novac koji svakodnevno koristimo, sa kojim možemo da uđemo u prodavnicu i kupimo nešto kao što bismo uradili sa tradicionalnim sistemom gotovine. Ova činjanica predstavlja veliki izazov za digitalne valute.

Da bi rešili ovaj problem, mnoge bitkoin kompanije izdaju platne debitne BTC kartice koje omogućavaju potrošačima da ih koriste kao bilo koje druge platne kartice. Kartice su debitne jer možemo potrošiti najviše onoliko novca koliko imamo na računu. Za sada ne postoji mogućnost prekoračenja iznosa, zbog prirode blokčejna o čemu smo pisali.

Foto: news.bitcoin.com

Bitkoin debitne kartice su prepaid debitne kartice koje nam omogućavaju da ih dopunimo sa BTC-om, koji se prilikom plaćanja konvertuje u neku od valuta kao što su: USD, EUR, GBP i druge. Na taj način možemo plaćati različite robe i usluge koristeći bitkoin. Važno je znati da su BTC kartice deo Visa/MasterCard sistema kao vodećih procesora plaćanja i koji se koriste širom sveta. Zašto je ovo važno? Bitkoin kao sredstvo plaćanja prihvata ograničeni broj trgovaca dok su VISA/MasterCard kartice široko prihvaćene. Zbog toga je posedovanje VISA/MasterCard debitne kartice povezane sa BTC važno.

Bitkoin debitne kartice izgledaju kao bilo koje druge debitne kartice i sadrže sve neophodne elemente kao što su: ime vlasnika kartice, broj kartice, datum isteka, CVV/CVC kodove i drugo. Izrađuju se sa čipom kao i sve druge EMV (Europay MasterCard Visa) kartice i za njihovo korišćenje neophodno je posedovati PIN (Peronal Identification Number).

Foto: Telegraf

Pored klasičnih plastičnih kartica, postoje i virtuelne BTC kartice. Plastične BTC kartice se koriste kao i bio koje druge platne kartice u sistemu Visa/MasterCard. Virtuelne kartice predstavljaju aplikacije na našem mobilnom telefonu i imaju ograničenja pogotovo u pogledu podizanja gotovine na bankomatima. Virtuelne kartice su takođe osetljive na hakerske napade o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Neke od poznatijih BTC kartica su: Wirex, Cryptopay, Xapo, Uquid i druge.

Iako predstoji dug do punog prihvatanja platnih kartica koje su vezane za kriptovalute kompletan sistem će nastaviti da se razvija i poboljšava. Sudbina pojedinih kriptovaluta pa i bitkoina kao trenutno najrasprostranjenije digitalne valute neće uticati na razvoj sistema plaćanja zasnovanog na blokčejnu. Sistem pre svega omogućava jednostavnu zamenu jedne valute u drugu kao i plaćanje i prenos novca koji se odvijaju gotovo trenutno uz najniže transakcione troškove. Na taj način sistem digitalnih valuta koji funkcioniše na blokčejn platformi je konkurentan i svakako predstavlja ozbiljnu alternativu svim sadašnjim sistemima plaćanja."

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA