Zakerbergov mentor i prvi insvestitor u njegovu kompaniju žestoko popljuvao Facebook: Traži od Marka da odgovara pred Kongresom

Meknejm je tokom prošle nedelje napisao brojne tekstove objavljene u The Washington Monthlyju, The Washington Postu, kao i The Guardianu

  • 2

Čovek koji je u Facebook investirao još u ranim danima, Rodžer Meknejm, proveo je čitavu prošlu nedelju napadajući Marka Zakerberga zbog uloge njegove društvene mreže u širenju lažnih vesti tokom predsedničkih izbora.

Meknejm je tokom prošle nedelje napisao brojne tekstove objavljene u The Washington Monthlyju, The Washington Postu, kao i The Guardianu. U svakom od njih optužuje Facebook zbog namernog ignorisanja "loših uticaja" koji manipulišu platformom.

Rani investitor u Facebook ide toliko daleko da smatra kako bi Zakerberg trebalo da odgovara pred Kongresom gde bi opravdao Facebookovo "odbijanje preuzimanja odgovornosti" zbog nanošenja štete korisnicima. On naglašava kako je na Facebooku označio dezinformacije u vezi sa predsedničkim izborima još u ranoj 2017. te kako kompanija ni stranica njegovu zabrinutost nisu shvatili ozbiljno.

Facebook konačno otvorio vrata centra gde briše stvari koje povređuju druge: 500 radnika pregleda milijarde postova, evo koliko im Zakerberg plaća za to (FOTO)!

Foto: Pixabay

- Platformu je zloupotrebio veliki broj negativno usmerenih grupa poput ekstremista, a vrh Facebooka kategorički je za to odbijao odgovornost - piše Meknejm. "Korisnici Facebooka možda se neće uvek s time složiti, ali brend kao takav bi vrlo lako mogao da postane toksičan".

Meknejm smatra da "isti alati koji korisnicima Facebook čine toliko 'zaraznim' i koji je toliko efikasan za oglašivače, može da bude opasan u rukama zlonamernika". Štaviše, uveren je da će scenario manipulacije izborima kao i širenje dezinformacija postati učestalija pojava.

- Upravo zahvaljujući automatizaciji, Facebook ne može da spreči štetu. Ona će se ponoviti sve dok društvena stranica ne povuče agresivan potez. Problem je nemoguće popraviti unajmljivanjem ljudi koji će pregledavati objave. Kompanija mora da promeni prioritete algoritama, kao i čitav poslovni model - istakao je Meknejm.

Spoljni uticaj

Foto: AP/Tanjug, Pixabay

Facebook mnogi optužuju zbog omogućavanja navodnog ruskog uticaja na američke izbore. Dokazi pokazuju prema velikom broj profila povezanih sa Rusijom koji su društveni rascep među rasama iskoristili za manipulaciju izborima.

Zakerberg je u videu objavljenom 21. septembra izjavio: "Duboko verujem u demokratski proces i zaštitu njegovog integriteta. Ne želim da iko koristi naše alate kako bi potkopao demokratiju".

Facebook je takođe nedavno objavio da će promeniti algoritme kako bi prioritizovao objave prijatelja te smanjio poslovne i medijske sadržaje. "Naša je odgovornost da stvorimo uslugu koja nije samo zabavna, već koja doprinosi dobrobiti korisnika", zaključio je Zakerberg.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA