Napravljen softver koji može da predvidi kada će neko umreti: I jezivo je koliko je precizan

Iako sve zvuči prilično kontroverzno, tim naučnika tvrdi da bi njihov rad drastično mogao da poboljša brigu o pacijentima koji su na samrti

  • 0

Naučnici sa Univerziteta Stenford napravili su veštačku inteligenciju koja sa sigurnošću od čak 90 odsto može da predvidi kada će pacijent u bolnici preminuti.

Iako sve zvuči prilično kontroverzno, tim naučnika tvrdi da bi njihov rad drastično mogao da poboljša brigu o pacijentima koji su na samrti, kao i da pomogne njihovim porodicama, piše "Daily Mail".

Tačno predviđanje kada bi osoba mogla da umre, pružila bi bolnicama mogućnost da ispune bolesnikove poslednje želje, kao i da se svi bitni razgovori sa porodicom obave pre nego što za to bude kasno.

Foto: Profimedia/Alamy

Bil Gejts otkrio kojih 6 inovacija će promeniti svet: Nijedna nema veze sa kompjuterima, a poslednja je najstrašnija!

Tim naučnik dalje objašnjava da u realnom životu postoje velike nesuglasice oko toga kako bi pacijent voleo da živi pred sam kraj života i onoga kako se to obično završava.

Sudeći prema podacima koje su naučnici sa Stenforda prikupili, čak 80 odsto Amerikanaca bi volelo da svoje poslednje dane provede kod kuće, ali čak 60% njih na kraju umre u bolnici.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici su prikupili podatke od oko dva miliona pacijenata kako bi napravili duboku neuronsku mrežu.

- Mogli smo da napravimo prediktivni model koristeći prikupljene podatke iz bolnica, koje smo potom uporedili sa pažljivo dizajniranim eskperimentalnim istraživanjem - izjavio je Anand Avati, doktorant na kompjuterskim naukama u Laboratoriji za veštačku inteligenciju Univerziteta Stenford.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA