≫ 

Koliko se bitcoin koristi na ilegalnom tržištu? Kakva je uloga Deep Weba i Dark Weba u funkcionisanju bitcoina?

Potpuno nov svet se otvara kada zavirimo u "mračni internet"

  • 5

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava kako će bitcoin uticati na dalji razvoj bankarskog sistema.

Mnogima je poznato da je internet mnogo veći prostor nego što se to čini na prvi pogled. Pretraživanje interneta se uglavnom svodi na prostor koji definšu Google, Facebook, Yahoo, Amazon, iPlayer i slični. Putem ovih alata pronalazimo web sajtove koji su nam potrebni. Ipak, ovo je samo mali deo interneta, prema nekim istraživanjima svega oko 5%. To znači da 95% interneta nije vidljivo korišćenjem sistema koje smo pomenuli.

Počeo sam da rudarim bitcoin - evo koliki su mi troškovi, a kolika zarada

Deep Web je taj „nevidljivi“ deo interneta kome ne možemo pristupiti korišćenjem klasičnih pretraživača. Da bismo zavirili u neistraženi deo interneta potrebno je koristiti Tor Browser koji je besplatan i lako se instalira. Tada se otvara potpuno novi svet.

Foto: Tanjug/AP

Često web sajtovi na koje ćete naići nemaju nastavke .com i slične već .onion. Onion je engleski naziv za luk. Osobina crnog luka je da se sastoji od mnogo slojeva dok u sredini praktično nema ničega. Na taj način se sugeriše da nas Tor pretraživač štiti u smislu obezbeđivanja anonimnosti prilikom pretraživanja Deep Web-a. Dark Web predstavlja mali deo Deep Web-a u kome se odvijaju ilegalne a najčešće kriminalne aktivnosti. Pre nego što se odlučimo da pristupimo Deep Web-u potrebno je dobro razmisliti da li to zaista želimo?

Printskrin

Kriminalne aktivnosti koje se najčešće odvijaju na Dark Web-u su trgovina oružjem, narkoticima pa i trgovina ljudima. Takođe se mogu naručiti usluge hakera, angažovanje kriminalaca kao i pristup zabranjenim pornografskim sadržajima. Naravno, prilikom plaćanja pomenutih i sličnih roba i usluga bitcoin je nezamenjiv.

Plaćanja se vrše unapred i najčešće postavljano pitanje je kako biti siguran da će „ponuđač roba ili usluga“ zaista i isporučiti ono što smo poručili? Ako imamo u vidu ono što smo pisali u prethodnim nastavcima, da je bitcoin samoregulišuća mreža - valuta i da niko nema nadležnost ili odgovornost za zbivanja na bitcoin tržištu odgovor je jednostavan: Ne možemo verovati i ne možemo biti sigurni da ćemo zaista dobiti ono što smo poručili.

Foto: pixabay.com

Uprkos tome, mnoge Dark Web „firme“ posluju veoma uspešno. Istraživanja govore da je čak 25% osoba koje poseduju bitcoine upovezano sa ilegalnim aktivnostima. BTC koristi oko 96 miliona korisnika u svetu pri čemu se 24 miliona korisnika bavi nezakonitim radnjama. Godišnje se na Dark Web-u izvrši 36 miliona transakcija koje se plaćaju u BTC. Ukupna vrednost transakcija na Dark Web-u je 72 milijarde USD godišnje! Takođe, 51% svih bitcoina prošlo je preko ilegalnog tržišta. Poređenja radi ilegalno tržište narkotika u USA je vredno 100 milijardi USD godišnje dok u Evropi ilegalno tržište narkotika vredi 24 milijarde EUR.

U seriji članaka o bitcoinu kao fenomenu novog doba pokušavamo da sagledamo kriptovalute iz više različitih uglova kako bismo bolje razumeli zbivanja u finansijskom svetu. Bolje razumevanje će nam svakako omogućiti da iskoristimo prednosti i izbegnemo zamke kako bismo se bolje prilagodili novim uslovima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrkajlo

    13. februar 2018 | 01:59

    Lopate i asove u ruke oa da zaradite a ne n foru ceo zivot

  • Simeon

    22. april 2018 | 18:00

    Valjda će i Srbi da shvate da istorija ide dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA