≫ 

Šta se dešava sa bitcoinom kada njegov vlasnik umre?

Šta se dešava sa novcem od bitcoina kada njihov vlasnik umre?

  • 0

Mladić u Koloradu je iznenada preminuo i svojoj porodici ostavio teret da sortiraju svu njegovu imovinu. Međutim, niko nije znao da je on godinama investirao u bitcoin koji je 2013. godine vredeo 13 dolara, a danas preko 8.000 dolara.

Evo koliko struje je potrebno da "zaradite" 1 bitcoin

Njegovi najbliži je trebalo da naslede pravo malo bogatstvo - ali samo ako lociraju bitcoin i pronađu način da dođu do njega.

Bitcoini su virtuelan novac koji štiti gotovo nepremostiva kriptografija. Zbog toga njegovi vlasnici ne moraju da brinu o krađi, ali isto tako postoji i rizik da nakon njihove smrti ovo bogatstvo ostane van domašaja njihovim porodicama.

Foto: pixabay.com

A to može da bude problem, pogotovo ako se desi nešto nepredviđeno.

Bitcoini se čuvaju u virtuelnom "novčaniku". Svaki novčanik koristi niz nasumičnih karaktera koji se nazivaju "javni ključ". On je vidljiv svima.

Postoji i "privatni ključ" koji zna samo vlasnik i koji mu omogućava pristup bitcoinu.

Ako vlasnik bitcoina umre i ne prenese nekome svoj privatni ključ, njegovi naslednici ne mogu da pristupe bogatstvu unutar novčanika.

Foto: Tanjug/AP

Kako bi to sprečio, vlasnik samo mora da nekome da kopiju svog privatnog ključa, ili ga zapiše i stavi u testament kako bi bio siguran da novac neće biti izgubljen u slučaju neke nesreće.

Ako bitcoini ni na koji način nisu spomenuti u testamentu, sudeći po advokatima, onda se primenjuje poseban scenario u kom naslednici mogu da ipak dođu do novca tvrdeći da bi "osoba želela da njegova porodica nasledi taj novac".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA