Da li ćemo ikada imati 100 odsto tačnu vremensku prognozu?

Da li nas u budućnosti očekuje 30 dana tačne potpuno tačne vremenske prognoze

  • 0

Veliki napredak u prognoziranju vremena desio se kada su se pojavili superkompjuteri 50-ih godina prošlog veka.

Prvi kompjuterski model bio je znatno prostoji od onih koje koristimo danas i mogao je da predvidi samo jednu varijablu na mreži koja je pokrivala 750 kilometara.

Posao koji su superkompjuteri nekada obavljali napravio je put za moderno prognoziranje vremena, samo što su modeli danas znatno kompleksniji i mogu da predvide mnogo više varijabli.

Savremena vremenska prognoza sastoji se iz brojnih simulacija vremenskog modela. Meteorološki centri uglavnom koriste globalni model sa uzorkom od 10 kilometara, koji se potom prebacuje na model više rezolucije i koji se sprovodi iznad određenog lokalnog područja.

Kako biste shvatili koliko vreme može da bude nepredvidivo, mnogi meteorološki centri takođe pokreću nekoliko paralelnih vremenskih prognoza. Na svakoj od njih izvrše se male promene u odnosu na originalnu verziju.

Ove male promene rastu tokom prognoze i zato stručnjacima mogu da daju procenu u vezi sa tim koje su šanse da se nešto desi - poput šanse da će padati kiša.

Foto: Pixabay.com

Budućnost vremenske prognoze

Moderni kompjuteri su u stanju da izvrše na trilione kalkulacija u sekundi i mogu da čuvaju petabajte podataka.

To znači da imamo moć da aktiviramo modele u većim rezolucijama koji mogu da koriste multiple varijable prognoze.

Ovo je dovelo i do povećanja preciznosti vremenske prognoze.

Preciznost petodnevne prognoze danas se može porediti sa trodnevnom od pre 20 godina, i svake decenije dobijamo dodatni dan.

Dolazak još bržih kompjutera dovešće do još veće preciznosti i tako dodatno poboljšati našu sposobnost da predvidimo kakvo nas vreme očekuje u budućnosti.

Da li će vremenska prognoza ikada biti 100 odsto tačna?

Foto: Pixabay.com

Ukratko, postoji 200,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 molekula u atmosferi koji se nasumično kreću - gotovo je nezamislivo predstaviti ih sve.

Haotična priroda vremena znači da svaki naš pokušaj donošenja pretpostavke o tome šta se sa njim dešava sa sobom nosi potencijal za grešku.

Napredak tehnologije će nam omogućiti da donosimo realističnije pretpostavke, ali u osnovi će uvek postojati model koji zahteva da donosimo određene pretpostavke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA