Kada mi se Tilerson javi na telefon kao Lavrov, spreman sam da povučem sve što sam rekao: Dačić o odnosu velikih sila (FOTO)

Sve je prolazno, samo stalni srpskih interesi nisu, i to je osnovno načelo srpske diplomatije, rekao je ministar spoljnih poslova

  • 5

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić istakao je danas da postoji uska veza između proširenja EU i očuvanja bezbednosti, te da je politika proširenja presudna za stvaraje otpornijeg regiona. Kada je reč o bezbednosnoj politici Srbije, on je naglasio da vojna neutralnost ne znači izolaciju ili samozadovoljnost, u današnjem svetu takav izolacionizam je prevaziđena opcija.

Nekada pomoćnica šefa NATO, sada predsednica Hrvatske: Šta se krije iz Kolindinog puta u Moskvu

ŠTA NAM SPREMAJU: Čelnici NATO vojski u Tirani raspravljaju o Balkanu i donose odluku o Kosovu

On je, govoreći na konferenciji „Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija – izazovi i dileme“ u organizaciji Centra za spoljnu politiku i američke ambasade, rekao da samo kroz zajedničke odgovore možemo postići rešenja za probleme sa kojima se suočava Evropa.

Istovremeno je konstatovao da se EU danas suočava sa krizom identiteta i da treba imati uvek na umu da je nastala kao mirovni projekat i integracije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Verujemo da EU može da nastavi da bude uspešan primer drugima i zato sa posebnom pažnjom pratimo sve inicijative koje se pokreću u okviru reformskog procesa Unije  -objasnio je Dačić.

Odnos Srbije sa NATO, kako je kazao, je delikatan zbog nasleđa prošlosti, pre svega bombardovanja bez ovlašćenja UN.

Međutim, dodao je da Srbija imajući u vidu zajedničke interese učestvuje u Programu partnerstva za mir.

Takođe je podvukao da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti što znači da nema namere za članstvo u NATO ili bilo kojem drugom vojnom savezu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Iako poštujemo različita mišljenja u regionu, naša vojna neutralnsot ne predstavlja prepreku za produbljivanje saradnje sa NATO. Vojna neutralnost ne znači izolaciju ili samozadovoljnost, u današnjem svetu takav izolacionizam je prevaziđena opcija -  naglasio je Dačić.

Ukazao je da se neutralnost ne pojednostaviti i reći da to neutralnost ne znači ćutati i ne reagovati na kršenja međunarodnog prava i zajedničkih vrednosti, kao što je prethodno kazao američki ambasador Kajl Skat.

Dačić je ukazao da to najbolje dokazuje primer članstva Kosova u Unesko.

- Švajcarska koja je neutralna zemlja glasala za članstvo Kosova, a Mongolija koja pretenduje da bude neutralna, bila je uzdržana i opravdala je to politikom neutralnosti, što sa našeg aspekta nije neutralnost - naveo je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dačić je naglasio da se moraju gledati svi slučajevi, jer ako gledamo na uticaj Rusije u regionu, kako kažu američki zvaničnici kao destabilizujući, ne bi rekao da je prethodio stabilizujući uticaj zapadnih zemalja.

- Govori se o prekrajanju granica koje navodno Rusija hoće, a zaboravlja se da su pre toga prekrojene granice Srbije. Veoma je teško u svemu tome ne govoriti o interesima velikih sila na našem prostoru - objasnio je on.

Kazao je da ne pretenduje da su naša mišljenja najispravnija na svetu, ali bez najveće zemlje i naroda u regionu nema stabilnosti i mira.

Istakao je da treba razgovarati, jer sve dok se interesi ne definišu, ne nađe najmanji zajednički imenitelj postojaće ozbiljan problem o svim temama.

Ukazao je da je i dproblem što u Srbiji i SAD, i drugim zemljama, pripreme za sastanke pišu isti ljudi koji su to radili i pre tri decenije koji možda nisu ni čuli a su promenjeni uslovi u regionu, kao i stavovi određenih zemalja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Naglasio je da se dijalog sa nama pretvara u definisanje šta sve ne može, dodajući da to nije dijalog, i da takvo ponašanje Srbija ne želi.

Dačić je, odgovarajući na izlaganje ambasadora Skata, rekao da nije jednostavno reći da postoje vrednosti i da se ne može biti neutralan po pitanju njihovog kršenja.

- One postoje, ali nemam razloga da podsećam velike zemlje da i one imaju svoje državne i nacionalne interese. Primere nekih fatalnih grešaka SAD imao sam prilike da vidim pre neki dan u Vijetnamu, isto kao što je i SSSR grešio u Avganistanu - naglasio je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dačić je rekao da Srbija smatra da treba da bude deo međuanrodne bezbednosne komponente, ali dodaje da je, na primer, došao u sukob sa ambasadorima zapadnih zemalja jer izražavaju stav da se misija UN na Kosovu treba ukinuti.

- Ako smo partneri valjda o tome treba da razgovaramo - poručio je on.

- Mi sada treba da kažemo Rusija-Krim sankcije. Kada budem mogao da okrenem Tilersona i izjadam mu se za probleme koje imamo i kada mi se on javi na telefon, kao što to uradi Lavrov, sve sam spreman da povučem ovde što govorim - naglasio je Dačić dodajući da je to realnost, a sve ostalo filozofija.

- Srbija nije nikada uradila, niti bila na strani nekoga ko krši međuanrdno pravo, niti priznavala posledice toga jer ima svoje probleme. Isto se ponašamo prema svima - naglasio je Dačić.

Rekao je da kada se veliki biju onda nastrada trava, a mi moramo da zaštitimo naše državne i nacionalne interese, što ne znači da nemamo pravo na pravdu, kao i svi narodi bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Kada je reč o EU istakao je da bez regiona Zapadnog Balkana ona neće moći da garantuje mir i stabilnost na kontinentu, zbog čega ovaj deo Evrope mora biti deo evropskog procesa.

- Ako neko misli da su svi problemi na Balkanu rešeni on je u dubokoj zabludi. Pričam to zbog svih drugh faktora koji će nas sačekati -  ukazao je on.

Što se odnosa sa NATO-om tiče on je konstatovao da su dobri, i u šali rekao da preko Jensa Stoltenberga Srbija ima svog predtsavnika u tom savetu.

A predstavnicima NATO je poručio da u Srbiju dolaze redovnim avionskim linijama, za razliku od ranije.

- Srbija za sada nema potrebe da ulazi u NATO i ne treba da ratuje sa njima, već da traži zajednički jezik. Sve je prolazno, samo stalni srpskih interesi nisu, i to je osnovno načelo srpske diplomatije - zaključio je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Prvi

    13. septembar 2017 | 14:07

    Nisam Dacicev fan, ali ovog puta svaka mu je ka u Njegosa.Ovo treba uvek i na svakom mestu da im ponavlja.

  • Marko

    13. septembar 2017 | 14:02

    Dacic je prepametan covek i kao takav nam treba za Srbiju u timu.

  • Kale

    13. septembar 2017 | 19:52

    Ovog pita je Dacic potpuno u pravu. Nadam se da ga je amer razumeo. ..bolje receno cuo sta govori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA