OD TRAČA DO ISTINE: Šta znače imena bendova sa kojim je svirao Manu Čao?

Pogledajte zašto je ovaj revolucionar i prilično nekonvencionalan politički aktivista izabrao baš ime ''La Ventura'' za svoj novi sastav!

  • 1

Manu Čao će svoj nastup na EXIT festivalu imati 11. jula, a ovog puta dolazi sa sastavom La Ventura, koji pored njega čine još trojica muzičara.

La Ventura je treći bend sa kojim poznati muzičar nastupa. Najpre je 1987. sa bratom i rođakom osnovao sastav Mano Negra, sa kojim se i proslavio. Zajedno su napravili bezvremenske hitove poput “Bongo Bong” ili “Mala Vida”.

Ime benda u bukvalnom prevodu znači crna ruka. Kao što je svojevremeno u Srbiji to bilo ime tajne organizacije, čiji je član bio i Gavrlio Princip, isto je i u Andaluziji, krajem 19. veka pod istim imenom postojala navodno militantna tajna anarhistička skupina. Španci i dan danas taj izraz koriste za nekog ko nešto radi ilegalno. Međutim, Manu Čao je ideju za ime benda dobio čitajući strip u kom je "Mano Negro" bilo ime gerila bande iz Južne Amerike.

Manu Čao Foto: Estefania Riera

Kada se “Mano Negra” raspala, Čao je nastavio solo karijeru, ali ga na živim nastupima prati bend “Radio Bemba”. Kao što je i sam poznat kao revolucionar i prilično nekonvencionalan politički aktivista, tako je izabrao i ime svog novog sastava.

Naime, Radio Bemba je način komunikacije koju su pobunjenici uz Če Gevaru i Kastra koristili tokom revolucije na Kubi. Tamo se i sada tako naziva prenošenje vesti i tračeva na ulici, daleko od zvaničnih kanala komunikacije koje vlasti strogo kontrolišu. Dobar deo vesti koje se prenose “Radio Bembom” su tračevi, ali mnogo više ih je istinito.

La Ventura, sa kojima Manu Čao dolazi na proslavu 15. rođendana Exit festivala, znači srećna okolnost ili sreća!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA