Ove žene rođene bez vagine, danas imaju fantastičan seks!

Zahvaljujući dostignućima savremene nauke, četiri žene kojima su pre nekoliko godina implantirane vagine uzgojene u laboratoriji, danas imaju potpuno normalan seksualni život

  • 2

Sigurno se sećate priče o lepotici Džeki Bek, koja je sa 17 godina sazala da je rođena bez vagine i da nikada neće moći da ima seks. Međutim, Džekina sudbina, danas nije uopšte više tako crna, jer medicina može da učini čuda!

Timu urologa, specijalista za bioinženjering, s Vejk Forest univerziteta u Severnoj Karolini u proteklih nekoliko godina uspelo je da uzgoje četiri veštačke vagine u laboratoriji i implantiraju ih ženama koje su rođene bez njih.

Ove žene rođene su s Majer-Rokitanski-Kister-Hauzerovim sindromom (MRKH), što znači da, još dok su bile u majčinoj utrobi, nije im se razvio reproduktivni sistem. Iako najčešće imaju jajnike, nemaju matericu, cervikalni i vaginalni kanal. Sa MRKH sindromom rađa se jedna u 4,500 žena, a većina njih za problem sazna tek u trenutku kada pokušaju da izgube nevinost.

Članovi stručnog tima, na čelu s profesorom Entonijem Atalom, uzeli su od svake devojke uzorke epitelinih i mišićnih ćelija iz predela genitalija, a zatim su u laboratoriji generisali vagine.

- Od parčenceta tkiva pacijentkinje, veličine polovine poštanske marke, uspeli smo da izazovemo deobu ćelija, a zatim da uzgojimo potpuno novo tkivo. Napravili smo specijalni bio-razgradivi kalup, oblikovan prema meri vagine svake žene, oko kojeg je tkivo raslo. Šest nedelja kasnije, žene su operisane – objašnjava doktor Atal.


Da bi im ugradili veštačku vaginu, hirurzi su prvo morali da probiju kanal u predelu karlice. Zatim su novo tkivo povezali s već postojećim organima u telu žene.

Nakon nekoliko nedelja, u laboratoriji uzgojeno tkivo uspešno se povezalo sa neuronima i krvnim sudovima i nakon što se kalup razgradio, one su dobile potpuno funckionalne polne organe.

- Osam godina smo pratili naše pacijentkinje, koje su u trenutku operacije imale između 13 i 18 godina, i sve četiri danas su u stanju da osete seksualnu želju, imaju bezbolan seks i da dožive orgazam! - rekao je doktor.

- Život se ne završava u trenutku kad saznate za dijagnozu. Posebno ne sada kada postoji tretman koji vam omogućava da živite potpuno normalno i uživate u vođenju ljubavi - izjavila je jedna od pacijentkinja koja je želela da ostane anonimna.

(Telegraf.rs / The Verge)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    11. april 2014 | 13:34

    To k'o iz onog vica iz spavacih kola. Na odredjano zenino pitanje, muz sa donjeg lezaja, odgovara: "Ma, baci mi je dole!"...

  • Boca

    11. april 2014 | 23:44

    Samo da ne naraste vise nego sto treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA