ZBOGOM, KONDOMI: Stiže Wi-Fi kontracepcija! (VIDEO)

Uskoro će se na tržištu pojaviti pametna hormonska kapsula zahvaljujući kojoj će, pritiskom na dugme, odlučiti kada želi da zatrudni, a u međuvremenu će je štititi od začeća čak 16 godina

  • 9

Do 2018. godine na tržište će stići zaštita od neželjene trudnoće koja će se bežičnom internet vezom dozirati na daljinu! Naime, Fondacija Melinde i Bila Gejtsa sponzoriše razvoj inovativne "pametne kapsule", koja bi ženu štitila od začeća čitavih 16 godina.

Umesto da žene svaki dan uzimaju po jednu pilulu, novi sistem svakodnevno u krv otpuštao tačno određenu dozu hormona, a lekari bi delovanje nadzirali preko bežičnih signala, po potrebi menjali dozu ili potpuno prekidali otpuštanje hormona.

Čitav postupak bi se odvijao pomoću kompjuterskog mikročipa koji bi bio povezan s jednostavnim sistemom kontrole. Pritiskom na dugme počinjalo bi korišćenje kontracepcije, a kada žena odluči da zatrudni, s kontracepcijom bi se prekidalo.

Ta vrsta kontracepcije bi radila gotovo polovinu reproduktivnog razdoblja žene tokom kog bi odgovorni lekar mogao na jednostavan način da nadzire nivo hormona i savetuje pacijentkinje. One bi zapravo u telu nosile "spravu" veličine 20 x 20 x 7 milimetara.

Kliničko testiranje "zaštite od trudnoće na daljinu" počeće iduće godine, a na tržištu bi ovaj oblik preventive trebalo da se pojavi do 2018 godine. Na sličan način bi se u budućnosti lečile i mnoge druge bolesti tako što bi se u određenim vremenskim intervalima u cirkulaciju otpuštale određene doze lekova.

No, do tada naučnici moraju da odgovore na još niz pitanja. Tako je, među ostalim, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila na moguće ozbiljne sigurnosne probleme koje donosi nova zdravstvena industrija.


(Telegraf.rs / DailyKos)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MUNZE KONZA

    15. jul 2014 | 15:25

    Pa ce deca da nam idu na baterije

  • Miki

    15. jul 2014 | 15:04

    Koristis ovo i onda nakon 9 meseci saznas da si trudna i da izgleda nisi dobro sve podesila pre upotrebe :D

  • The Spatula

    15. jul 2014 | 19:29

    Sta ako zabaguje, zakoci ili se ugasi kad ne treba :)) Sta ako mora kod komsije da resi softverski problem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA