Knjiga “50 nijansi siva” podstiče seksualno nasilje

Erotski roman “50 nijansi sive”, za kojim je poludela čitava planeta, po svemu sudeći ima i svoju negativnu stranu. Kako tvrde stručnjaci, ova knjiga podstiče nasilje u vezama i raznorazne vidove nezdravog ponašanja

  • 25

Žene kojima je radnja knjiga “50 nijansi siva” uzbudljiva, sklonije su tome da se upuštaju u romantične veze koje uključuju neki oblik zlostavljanja, zato što su počele da povezuju strast i seks s nasiljem.

Ovakve dame imaju veći potencijal da postanu žrtve u ljubavnim odnosima od onih koje takva tematika ne zanima, pokazala je studija Univerziteta Mičigen na više od 650 žena. Vrednosti koje promoviše ova knjiga, poput sado-mazo igrica, potčinjene uloge žena, špijuniranja i kontrolisanja, a sve to u svrhu romantike, loše deluje na oblikovanje ljubavnih ideala savremenih žena.

Glavni lik knjige, Kristijan Grej, koristi tipične strategije zlostavljača, zbog čega junakinja zaljubljena u njega menja svoj identitet, oseća teskobu i postaje bespomoćna.

Studija pokazuje da žene koje uživaju u takvoj literaturi za 25 odsto češće iskuse psihičko zlostavljanje u vezi - poput dranja i uvreda partnera. Za 34 odsto ljubiteljki knjige veća je šansa da nađu partnera koji ima tendenciju da bude manipulator.

Čak 75 odsto dama koje su opsednute s “50 nijanse sive” ima neki od poremećaja ishrane, a sve one su sklonije i u prekomernom uživanju u alkoholu.

Istraživači smatraju da ova knjiga, sama po sebi kao fikcija, ne nameće ženama ideal savršenog odnosa, ali postoje brojne pripadnice nežnijeg pola koje radnju romana doživljavaju kao potvrdu svojih pogrešnih očekivanja i stavova u ljubavnim vezama.


(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cija

    27. avgust 2014 | 19:21

    Ma dajte molim Vas, po ovoj "dijagnozi" znaci da sa svakom izdatom ikada knjigom...sa svakim snimljenim filmom, trebamo da se poistovecujemo i da to utice na deklaraciju ovi su normalni/e ili ovi su poremeceni/e. Da ste pomno ispratili svaki segment knjige (u sta iskreno sumnjam), shvatili bi da iz jednog katastrofalnog zivota maloletnog deteta koje je bilo zlostavljano, izrasta covek poremecenih vrednosti, sa ciljem,kako iskazati nadmoc nad slabijem, a nakon shvatanja i poimanja same sustine cistih emocija, taj isti izvitopereni um se u trecem delu menja, jer ga je upravo stpljenje i ljubav zene navela na to i vodi krajnje normalan zivot o kakvom nije mogao ni da sanja. Zasto uvek u necemu uspesnom mora da se prospe najgrublje blacenje?

  • Netacno

    28. avgust 2014 | 00:10

    Kakva glupa i pausalna statistika i istrazivanja! Obozavaici ove knjige su ljudi razlicitih zanimanja i interesivanja-od intelektualaca do zanatlija, trgovaca, gradjevinaca i sl.I da, od stabilnih do manje stabilnih licnosti...knjiga nema nikakve veze sa tim.Ona je samo stivo za razonodu i kratki beg od realnosti...

  • Scooby-Doo

    27. avgust 2014 | 15:12

    Treba knjigu zapaliti. Postovanje za sve dame ♀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA