Stiže muška pilula za kontracepciju!

''Pilula za muškarce'' stiže – i biće u formi kontraceptivnog gela. Naučnici su razvili Vasalgel, sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće, za muškarce, bez hormona i sa produženim dejstvom. Gel deluje isto kao i vazektomija, osim što proces nije nepovratan

  • 3

Gel funkcioniše tako što blokira kanale kojima sperma prolazi na putu iz testisa u penis. Vasalgel se ubrizgava direktno u te kanale, i sprečava spermu da izađe na isti način kao i vazektomija. Ako muškarac odluči da poništi dejstvo gela, on se može ukloniti veoma jednostavno, drugom injekcijom. Osim što je u pitanju injekcija, ovo baš dobro zvuči.

Vasalgel je smislio indijski naučnik Sudžoj Guha, koji proveo 30 godina radeći na toj ideji. "Parsemus" fondacija, neprofitna organizacija koja proučava medicinske metode koje nisu skupe, uspešno je testirala gel na pacovima i zečevima, i planira da počne testiranje na ljudima sledeće godine.

Lek se trenutno testira na babunima, koji su psihički slični ljudima. Tri babuna, kojima je ubrizgan Vasalgel, pušteni su da se pare. Nakon šest meseci parenja, nijedna od ženki nije ostala u drugom stanju. U oktobru, naučnici će ukloniti gel kako bi potvrdili da će babuni ponovo biti plodni.

Parsemus fondacija gaji uverenje da će proizvod uskoro biti dostupan ljudima.

- Ako sve prođe dobro, i budemo imali podršku javnosti, nadamo se da će Vasalgel biti na tržištu do 2016-2017. godine - kažu oni.

Naučnici pokušavaju da pronađu muški ekvivalent za kontraceptivne pilule još od 60-ih godina. Ako Vasalgel bude funkcionisao kako treba, sigurno će doneti olakšanje ženama, kojima je potrebna podrška kad je kontracepcija u pitanju. Pilule za žene imaju sporedne efekte kao što je povećanje telesne težine, mučnina, a i od njih mogu da ih bole grudi. Pored toga treba svakodnevno voditi računa o tome da li su popile pilulu.


Ovaj proizvod takođe doprinosi i rešenju problema prenaseljenosti, budući da predstavlja revolucionarno otkriće kad je kontrola rađanja u pitanju.

(Telegraf.rs / DazedDigital)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalmatinac

    11. septembar 2014 | 17:35

    Kad ce nesto tako za potenciju da glava ne boli od glupih vijagri i lavitre i ostalih glupih preparata??????????

  • Srbin

    12. septembar 2014 | 00:07

    Ta injekcija u mog malog ulazit nece,ne zvao se ja tako kako se zovem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA