ŽENE: Prestanite da idete na živce svom ginekologu!

Mnoge žene izbegavaju da odu kod ginekologa, ili odlažu takve preglede koliko god mogu. Kako stvari stoje, lekare izuzetno nervira ovakav odnos pripadnica nežnijeg pola prema svom zdravlju, jer im otežava posao

  • 9

Vaš lekar ima na raspolaganju samo nekoliko minuta koje će provesti s vama, a to vreme definitivno neće utrošiti da bi utvrdio kada ste se poslednji put depilirali.

- Mnogo mi se pacijentkinja izvinjava jer se nisu obrijale, ali ja to i ne primećujem, niti znam da neko od mojih kolega na to obraća pažnju. Nas ne brine učestalost skidanja dlačica već zdravlje. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo - kaže ginekolog Morin Mulvihil.

Kada odložite pregled zbog menstruacije

Svi ginekolozi slažu se u jednoj stvari: Ne odlažite pregled zato što ste dobili menstruaciju. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućavaju da se dobiju ispravni rezultati iako je 'ono' vreme u mesecu, objašnjava doktorka Dejna Džejkobi.

- Zapamtite, ja sam ginekolog i obavila sam puno porođaja, videla sam velike količine krvi, i draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda - kaže ona.

To je posebno važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tokom menstruacije jer će ginekologu biti jasnije šta se tačno dešava.

Kad sami sebi postavite dijagnozu

Postoje lekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dole, ali brine li vas bilo šta, obratite se prvo lekaru.


- Ne dolazite na pregled usred terapije nekim od lekova, jer nam je tada vrlo teško da vas pregledamo. Za lečenje infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete da koristite antibiotik obavezno ga pijte do kraja. Žene će se u normalnim okolnostima osećati bolje u roku od 24 sata od početka korišćenja leka, ali to ne znači da treba da prestanu da uzimaju lek - kaže Bet Bataljini, direktorka neproftabilne organizacije koja se bavi zdravstvenim obrazovanjem žena, i napominje, da bi ako ste skloni ponavljanju infekcija bilo najbolje da se obratite lekaru.

Kad ne kažete koje lekove koristite

Možda mislite kako nije potrebno spominjati lekaru koje lekove pijete, jer ne utiču na pregled ili kontraceptivne pilule po koje ste došli, međutim, varate se. Ginekolog mora da zna šta od lekova uzimate jer to može i te kako da utiče na vaše zdravlje.

Kad ne kažete ni reč

Ginekolozi tvrde da žele da čuju sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim.

- Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijentkinjama donnijeti ispravne odluke o zdravstvenoj zaštiti. Moda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan - kaže Dejna Džejkobi.

U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život.

Kad se ne testirate redovno na rak grlića materice

Stručnjaci se slažu da nema sumnje da redovni pregledi na rak grlića materice mogu spasiti živote.

- Svi znamo za pacijentkinje koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Primer, sekret neprijatnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnostikovan kao rak grlića materice četvrtog stepena - kaže Bataljini, a prenosi net.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    28. septembar 2014 | 08:11

    Sve je to u redu sto kazete, ali i kad imam nesto od navedenog i odem da se pozalim, vi mi kazete "ne moze to tako kako mislite, morate da zakazete", i tako mi zakazete tek za 2 meseca, a mozda i vise. I sta tad da radimo, da odemo kod privatnika i puknemo 5-6000 din, a mozda i vise.

  • Dr

    28. septembar 2014 | 09:47

    Ko kaže da nije bitno da su depilirane,hoću isključivo da mi dođu fensi i skockane.

  • Petar

    28. septembar 2014 | 09:09

    Nisam ginekolog ali mogu da pogleam, ne boli nista, slobodno se javite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA