MUŠKARCI: Sperma njenog bivšeg može da utiče na gene vaše bebe!

Da li možete da zamislite društvo u kom bi bilo normalno da roditelji kažu: ima oči na mamu, nos na tatu, ali je krupan na maminog prvog dečka iz srednje škole? Ako je verovati naučnicima, to se dešava svaki dan, samo se o tome ćuti

  • 17

Ako ste nekad provodili vreme s novopečenim roditeljima, sigurno ste čuli mnoge priče o genetici i naslednim osobinama, na primer, da beba ima nos na tatu, oči na mamu ili možda na nekog ujku, i slične stvari. U tim pričama verovatno nećete čuti, barem nije uobičajeno, da ponosni tata kaže svojoj dragoj:

Pogledaj, baš liči na tvog bivšeg. Znaš onog motoristu, sociopatu, s kojim si raskinula pre 10 godina! – međutim, pojedina istraživanja tvrde da to, možda, i nije nemoguće.

Navodno, neki molekuli u semenoj tečnosti muškarca mogu uticati na jajne ćelije mlade žene. Ovi molekuli mogu ostaviti traga, tako da kada žena u budućnosti zatrudni, s drugim muškarcem, neke osobine prvog partnera s kojim je bila u odnosu, će se odraziti na potomstvo.

Ova ideja, nazvana telegonija, nije nikakva novina. Potiče još od Aristotela, i dugo je bila aktuelna. Međutim, razvojem nauke, početkom 20. veka, učenje da prethodni partneri ostavljaju traga na buduće potomstvo, napušteno je kao naučno neosnovano.

Naučnici s Univerziteta u Južnom Velsu, sproveli su istraživanje na jednoj vrsti muva, i otkrili da, bez obzira na to koji je mužjak oplodio ženku, veličina potomstva zavisi od mužjaka s kojim se ženka parila dok je još bila u razvoju. Naravno, ne zna se da li se ovako nešto dešava i kod drugih vrsta, ali svakako otvara mnoga pitanja.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodja

    3. oktobar 2014 | 13:24

    Ne prljajte bebe, taj komad Raja na Zemlji, te male ciste andjele. Jedini dokaz za ovakve `naucne studije` je bolesna fikcija naucnika.

  • Alex

    3. oktobar 2014 | 13:02

    Neverovatno kakva glupost!!!

  • rio

    3. oktobar 2014 | 15:06

    E pa stvarno vise..Poslije onoga:"Poljubio me je,da li sam trudna",ovo mi je najveca glupost..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA