HOROR FILMOVI RASPALJUJU STRASTI: Strah je moćan afrodizijak

Nalazite se sami u sobi s osobom za kojom vaše srce čezne. Kroz prozor čujete ritmično udaranje kapi kiše, dok na televiziji upravo počinje film strave i užasa. Na prvi udarac groma, srce vam skače u grlo, a vi voljenoj osobi u strastveni zagrljaj…

  • 2

Umesto da odete na neku zabavu za Noć veštica, iskoristite veče da, gledajući maraton horor filmova, voljenu osobu u krevetu dovedete do ludila. Kako naučnici tvrde, seksualna želja neuporedivo je jača kada smo uplašeni.

 

Ima li pretpostavka o afrodizijačkom delovanju straha ikakvu osnovu ili je u pitanju urbana legenda, istraživali su naučnici Donald Daton i Artur Aron sedamdesetih godina dvadesetog veka. Za svoj eksperiment odabrali su Capilano Suspension most u Vankuveru. Ovaj 136 metara dug viseći most izaziva strahopoštovanje pri samom pogledu na tananu konstrukciju koja se probija kroz gusto zimzeleno rastinje, nadvijena čak 70 metara iznad reke Kapilano.

 

 

Njihova teorija bila je da će muškarci koji na takvom mestu ugledaju lepu ženu pokazati jače seksualno uzbuđenje od onih koji istu devojku ugledaju u sigurnom okruženju. Privlačna eksperimentatorka imala je zadatak da priđe dvadesetorici muškaraca koje zatekne na mostu i zamoli ih da učestvuju u psihološkom istraživanju i to tako što će napisati kratku priču o slici žene s pokrivenim očima.

 

Njen pravi zadatak zapravo se sastojao u tome da ispitanicima, nakon što bi završili priču, ponudi lažno ime i broj telefona. Eksperiment je, s istom devojkom, zatim ponovljen sa mladićima koji su se odmarali na klupi. Istraživače je zanimalo koliko će se ispitanika javiti devojci.

 

 

U prvom slučaju javila su se trinaestorica od dvadeset muškaraca, a u drugom njih sedmorica od dvadeset i tri. Priče koje su napisali ispitanici na mostu i oni na klupi bile su značajno drugačije. Muškarci koji su za vreme istraživanja stajali na mostu iznad dubokog ponora napisali su tekstove prepune erotske simbolike.

 

Daton i Aron zaključili su da mora postojati neka vrsta veze između straha i seksualne uzbuđenosti, a pripisali su je pogrešnom tumačenju fizioloških reakcija na opasan okoliš. Drugim rečima, deo ispitanika s mosta verovatno je prirodne reakcije koje su se javile na prisutnost opasnosti, tj. dubokog ponora ispod naizgled nesigurnog mosta, pripisao prisustvu lepotice. Ubrzano kucanje srca i disanje, leptirići u stomaku, znojenje dlanova i slično ljudske su fiziološke reakcije na stanje anksioznosti koje je prisutno kako kod osećaja straha (kao što je to trema), tako i tokom seksualnog uzbuđenja.

 

 

Polno uzbuđenje zavisi od naših kognitivnih procesa koji određuju šta nas privlači a šta ne, informacijama iz čula koje nam govore o prisutnosti uzbudljivih nadražaja, te genetskim i hormonskim faktorima koji određuju prirodu naše reakcije. Kod čoveka ovi biološki faktori su u sprezi sa sociološkim i kulturološkim faktorima, ali neurofiziologija seksualne uzbuđenosti zajednička je svim kičmenjacima. Najvažniju ulogu u postizanju uzbuđenja igraju kod muškaraca muški polni hormon testosteron, a kod žena ženski polni hormoni estrogen i progesteron.

 

Istraživanje koje su proveli Morgan i Faf na laboratorijskim miševima pokazalo je da postoji veza između količine hormona estrogena, anksioznosti i straha izazvanog učenjem, tj. učenja iz lošeg iskustva. Autori su zaključili da estrogen pojačava strah i uzbuđenost u opasnim i/ili strašnim situacijama.

 

 

Ovakav rezultat mogao bi delimično objasniti zašto su devojke i žene često jače potresene strašnim situacijama, pa i filmovima strave i užasa. Istovremeno, govori u prilog tome da će žene zbog estrogena biti opreznije i sklonije učenju na svojim greškama (u jednu proživljenu zastrašujuću situaciju mnogo će se teže ponovno upustiti).

 

Na kraju, bitno je napomenuti da osećaj straha organizam dovodi u stanje stresa, a u takvom stanju nikada nije dobro ostati predugo. Pokušate li nakon čitanja ovog članka svoju devojku da odvedete u bioskop na film strave i užasa, bez obzira na to da je metoda nežnog zastrašivanja bila uspešna ili ne, nemojte preterivati, jer će posledica gotovo zasigurno biti upravo suprotna reakcija od očekivane.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala od skandala

    31. oktobar 2013 | 22:24

    Uhhhh jel oce neko da me uplasi???...Hahaha..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA