Ova česta seks-greška može da vas košta života!

Sigurni smo da znate da seks sa novom osobom podrazumeva korišćenje kondoma. Međutim, sigurno ste i vi barem jednom zabrljali, jer niste znali kako se prezervativ zapravo koristi

  • 0

Ako želite da se zaštite kako od neplanirane trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti, idealno bi bilo da tokom seksa koristite kombinovanu kontracepciju: kondom pod obavezno uz anti-bebi pilule, spermicid ili dijafragmu. Ali, najvažnije je da znate kako se kondom upotrebljava!

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u naučnom časopisu 'Contraception', samo 12 odsto ljudi je koristilo prezervativ uz neku drugu metodu zaštite poslednji put tokom seksa. No, među onima koji su koristili dve metode, svega 59 odsto je kondom koristilo sve vreme tokom om čitavog odnosa. Nažalost, sve ovo poprilično smanjuje efikasnost i povećava rizik od neplanirane trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Dosad je postojalo jako malo podataka o parovima koji su koristili dve metode kontracepcije istovremeno, pa su naučnici ispitivali više od 800 osoba da vide ko bira dvostruku metodu i koje su njihove druge navike. U istraživanju, u kojem su u jednakom delu učestvovali muškarci i žene uzrasta između 18 i 44 godine, samo je 50 odsto ispitanika, koji inače koriste dvostruku metodu zaštite, svaki put tokom odnosa koristilo i prezervativ.

 

A kad su koristili prezervativ, 41 posto ispitanika ga nije koristilo na ispravan način. 35 posto ispitanika stavilo je prezervativ nakon što je snošaj već počeo, a šest posto ga je skinulo usred seksaAko ga ne koristite kako treba, kao da ga niste stavili. 

Važno je napomenuti i da monogamnim partnerima koji su nedavno testirani na polno prenosive bolesti nije potrebna dvostruka metoda zaštite. No, za sve druge je ovakav način zaštite dobrodošao, pogotovo sa novim partnerom, jer se povećava zaštita, pogotovo od bolesti.


Iako može zvučati čudno razmišljanje o dve metode zaštite, zapamtite da ćete biti daleko opušteniji i više uživati u samom seksu ako ne brinete o neželjenim posledicama. Pa ako koristite prezervative, čak i kao drugu metodu, pripazite da ih koristite pravilno, sve vreme tokom seksa.

(Telegra.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA