Stvarno nije lako biti šefica. A evo i zašto!

Iako danas sve veći broj žena sedi u direktorskim ili menadžerskim foteljama, odakle fantastično upravljaju drugima i sjajno rade svoj posao, ispostavlja se da im na visokim pozicijama nije nimalo lako, posebno kada moraju da dele otkaze

  • 2

Žene na vodećim položajima češće pokazuju simptome depresije od svojih muških kolega, pokazuje američka studija. Kod muškaraca autoritet, odnosno mogućnost da ljude zapošljavaju i daju im otkaz, smanjuje simptome depresije, kaže studija sprovedena na 2.800 muškaraca i žena srednjih godina.

Kada posao uključuje zapošljavanje, otkaze i uticaj na plate, žene imaju devet odsto višu stopu pojave depresivnih simptoma od žena na nižim položajima. Istovremeno, muškarci na vodećim položajima pokazuju 10 odsto manje simptoma depresije od onih koji koji rade manje važne poslove.

- Ove žene imaju lošije psihičko zdravlje od žena na nižim položajima - kaže vođa studije Tatjana Pudrovska i objašnjava da se šefice moraju da nose s napetostima koje postoje s osobljem, stereotipima i predrasudama, socijalnom izolacijom, otporom podređenih i nadređenih kolega.

Pudrovska ističe da se žene moraju mnogo više da se trude da bi došle na visok položaj nego muškarci, a kada tamo i stignu, njihovo pravo na taj status se stalno preispituje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunka

    25. novembar 2014 | 19:30

    Istina.

  • Slikar

    27. novembar 2014 | 19:39

    Nije lako jer nismo u matrijarhatu. Biti zena i sefica znaci ici i protiv prirode i protiv drustva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA