SRCE VAM JE SLOMLJENO? Neki ljudi se nikad ne oporave! Proverite da li ste među njima

Svako ko je preživeo gubitak voljene osobe zna koliko je teško preboleti i krenuti dalje. Međutim, za neke ljude oporavak je nemoguća misija

  • 88

Za sve one koji veruju da je vreme najbolji lek za slomljeno srce naučnici imaju loše vesti - to ipak nije uvek tačno.

Stresom uzrokovana kadriomiopatija ili "sindrom slomljenog srca", koja ima simptome slične srčanom udaru, ali bez blokade arterija, može biti uzrokovana akutnim emocionalnim stresom usled smrti voljene osobe, razvoda ili teškog raskida.

Iako su oboleli prijavljivali da su se za nekoliko dana ili nedelja u potpunosti oporavljali, istraživači sa Univerziteta Aberdin su otkrili da je za zalečenje potrebno više od četiri meseca, a da nakon svega ipak ostaju trajne posledice.

- Generalno se veruje da se od ovog stanja osoba može vrlo brzo oporaviti, ali kad smo pojedine slučajeve podrobnije istražili došli, smo do drugačijih rezultata – kaže doktorka Dejna Dejvson, viši predavač na univerzitetu i konsultant kadriolog u medicinskoj ustanovi Aberdin Royal Infirmary.

Otkrili su da pacijenti nisu u mogućnosti da učestvuju u napornijim aktivnostima niti da se vrate na posao zbog otoka i nestabilnosti pri radu srca, što stvara poteškoće u disanju i pumpanju krvi.

- Istraživali smo zašto se pacijenti mesecima posle traumatičnog događaja i dalje žale i pored toga što nema vidljivih problema sa njihovim srcima - kazala je naučnica.


Ovaj sindrom, nazvan “Takotsubo kardiomiopatija”, uglavnom pogađa žene, a prvi put je dijagnostikovan u Japanu 1990. godine, prenosi portal kliX. Ogromna tuga od smrti voljene osobe takođe može udvostručiti rizik od stvarnog srčanog udara.

Naučnici na Sejnt Džordž univerziteta u Londonu utvrdili su da je 16 od 10.000 pacijenata starijih od 60 godina 30 dana nakon partnerove smrti doživelo srčani ili moždani udar.

(Telegraf.rs / Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunka

    23. decembar 2014 | 14:34

    Super lepak SVE lepi! :-p

  • The Spatula

    23. decembar 2014 | 19:04

    Zene, jel nema veceras grupnjaka? Ako ima, javite kad? Ja ne smem biti nisakim. Reci ce da sam lud kao i sinoc.

  • ??JA??

    23. decembar 2014 | 16:16

    Jedini lek je vreme, vreme koje delimicno zaceljuje rane, a oziljci i dalje postoje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA