Ovo je prava istina o tamponima!

Mnoge žene u našoj zemlji nikad nisu probale da koriste tampone, naprosto jer se plaše neproverenih priča da će im ovaj metod zaštite tokom “onih dana” na neki način nauditi. Evo šta je od svega toga zaista tačno

  • 3

Za razliku od uložaka, tamponi nisu toliko popularan metod zaštite tokom menstruacije. To je naprosto tako najčešće zbog nedovoljnog znanja o ovom proizvodu. Ako se koriste pravilno, tamponi su sjajna opcija. Ali, ako ne, mogu stvarno da vas dovedu u opasnost.

Evo odgovora na najčešća pitanja o tamponima:

Koliko maksimalno tampon sme da ostane unutra?

To zavisi od vaše menstruacije. Ako se radi o normalnom menstrualnom ciklusu, tampon bi trebalo da menjati na svakih 4 do 6 sati. Ali, ako se radi o intenzivnijoj menstruaciji, to može biti i češće.

Ukoliko tampone menjate bespotrebno prečesto, oni mogu da isuše sluzokužu vagine i tako da menstruacija postane bolnija. S tamponom možete i da spavate, pod uslovom da ga promenite odmah pre odlaska u krevet i čim se probudite. Ako planirate da spavate duže od 8 sati, onda je ipak pametnije da se opredelite za uložak.

Foto: printskrin: youtube/HelloFlo Foto: printskrin: youtube/HelloFlo

Da li tampon sme da se koristiti kao preventiva?

Ne savetuje se korišćenja tampona pre nego što menstruacija krene, jer em što ništa nećete postići, em možete da sebe dovedete do neželjenih infekcija. Tampone koristite samo kad su vam potrebni.

Ako za vreme menstruacije gubite tek malo krvi, odlučite se na uložak umesto tampona, jer tamponima je, da bi funkcionisali, potrebno puno vlage. Jednostavno, ne koristite ih ako nije potrebno.

Foto-ilustracija: Foter/ Foto-ilustracija: Foter/

Može li tampon da se “izgubi”?

To je retkost, ali da neko stavi tampon i zaboravi na njega, to nije retkost. Pre stavljanja novog tampona, uvek se zapitajte: “Jesam li izvadila prethodni?” Ako niste sigurne, ne budite lenje i odmah idite kod ginekologa!


U protivnom, ako je tampon previše dugo u telu, možete dobiti sindrom toksičnog šoka (TSS) - retka bolest uzrokovanu baketrijom stafilikokom. U pitanju je opaka infekcija koja se širi u krv i može ozbiljno da vam ugrozi život.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Šta ako vam tampon ispadne prilikom otvaranja?

U tom slučaju, nikako ne smete da ga koristite! Kao ni tampone koji su predugo stajali u torbici, pa postoji mogućnost da je došlo do pucanja zaštitne folije kojom je obložen.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zašto je ponekad teško izvaditi tampon?

Na samom početku i na samom kraju menstruacije, najčešće malo teže ide izvlačenje. Do toga dolazi jer tada vagina nije dovoljno vlažna. Jedini izbor je da u tim danima se ipak opredelite za uloške.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Da li smeju da se koriste tamponi nakon porođaja ili operacije?

Krvarenja nakon porođaja ili intervencija mogu biti teška i duga. S obzirom na to da su često prisutni i bolovi, a i organizam je podložniji infekcijama, u prvim mesecima se ne preporučuje se upotreba tampona, već isključivo higijenskih vatiranih uložaka u mrežici.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenica

    23. mart 2015 | 13:38

    Fuj, taj toxicni tampon, nikada ga nisam stavila unutra!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA