LJUDI, ŠTA VAM JE: Zašto se više ne ljubite kao nekad?

Kad smo sami, ništa više ne priželjkujemo od toga da imamo nekoga s kime bi se malo strastveno, malo nežno ljubakali. A tek napeto iščekivanje prvog poljupca... Šta se onda to dešava s onima koji su u ozbiljnim vezama i braku?

  • 33

Verovali ili ne, svaki peti par u dužoj vezi ili braku - više se ne ljubi! Dobro, dešava im se onaj usputni ovlašni “cmok” pri rastajanju, ali vreli intimni francuski poljupci, a da nisu uvod u seksualni čin, kao da su pali u zaborav.

Bračni terapeti upozoravaju da možda jeste s godinama moguće da dođe do smanjenja seksualne želje, ali nedostatak svakodnevnih nežnosti može da bude veoma opasan po vezu ili brak.

Kako istraživanja pokazuju, tek oko pet odsto parova starijih od 45 godina poljube se više od 30 puta nedeljno, što je u proseku pet poljubaca na dan. Međutim, ovakvi romantični parovi su u manjini.

Čak i među onim najmlađim, uzrasta od 18. do 24. godine, većina se s voljenom osobom poljubi tek desetak puta nedeljno, ako i toliko. Poražavajuć podatak je da se u svim starosnim grupama, oko petina parova uopšte ne ljubi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Najčešće, s vremenom, parovi prestaju da se ljube “s jezikom” ili takvo ljubljenje vezuju isključivo za seks. A prava istina je da su poljupci intimniji od samog seksa.

Foto-ilustracija: Foter/Ryan Smith Photography Foto-ilustracija: Foter/Ryan Smith Photography

U adolescenciji, ljubljenje se najčešće ne doživljava kao nešto intimno - već je pre sredstvo istraživanja seksualnosti. Tada i mladići i devojke imaju najveći broj partnera za ljubljenje, ali, kad odrastu, pravi francuski poljubac postaje ultimativni dokaz bliskosti.


Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Studije pokazuju da su parovi koji se češće ljube zadovoljniji odnosom, ali i zadovoljniji sa količinom strasti u njemu. Žene su te koje se češće žale na manjak poljubaca i tvrde da njihovi muškarci to doživljavaju isključivo kao predigru. Zbog toga se i ne usuđuju da ih same iniciraju.

Foto: Foter.com/Daniel Stark Foto: Foter.com/Daniel Stark

S druge strane, što je manje poljubaca - manje je i seksa. Zato, stručnjaci savetuju parovima da se što češće ljube, tek onako, i da ne shvataju baš svaki poljubac kao uvertiru u seks, već nešto što ih zbližava s voljenom osobom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko NS

    23. mart 2015 | 09:03

    Ovo je tačno i baš mi se sviđa mada sam po tom istraživanju ostao u manjini koja voli da se ljubi.Jako je lepo kad nežno ili malo drugačije poljubiš onu koju voliš.

  • Maja

    23. mart 2015 | 09:55

    Ne ljubimo se cesto zato sto kod nas postoji uverenje da je to ivertira ze seks, do kojeg nam u tim svakodnevnim trenucima nije stalo.Slazem se ta treba vise pokazivati da nam je do nekog stalo, vise zagrljaja poljubaca neznosti.

  • Невена

    23. mart 2015 | 10:28

    Синоћ сам их срела,у хаустору.Нису имали више од 15-16 год.Тако су се слатко љубили,да су ме подсјетили на стару Бајагину пјесму: "Месец је млад,а ноћ је врела,падају звезде падалице,и док ми капље зној са чела,мрак је,и невидим ти лице... а ја те волим,у мрклом мраку,на задњем спрату солитера.Пољуби ме,дотакни ме уснама,са уснама ко згаженим трешњама... вјерујем да су наставили-када сам затворила врата. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA