Evo zašto muškarci traže žene koje liče na NJIHOVE MAJKE

Ako vam prijatelji često govore da ih veoma podsećate na majku vašeg dečka ili muža, znajte da je to istina, jer muškarci većinom tragaju za partnerkama koje su slika i prilika njihovih majki

  • 16

Ukoliko ste jedna od onih snaha koja baš i ne uživa u ljubavi sa svojom svekrvom, onda vam sigurno ne bi bio kompliment to da ličite na nju.

Međutim, naučnici kažu da vi i njegova majka zapravo imate mnogo više sličnosti nego što mislite.

Prema istraživanju koje je sprovedeno u Finskoj, naučnici su zaključili da muškarci najvećim delom završe u braku sa ženama koje ih podsećaju na njihove majke.

U istraživanju je učestvovalo 70 parova koji su u braku ili ozbiljnoj vezi, a izgled tih muškaraca i žena upoređivan je s njihovim roditeljima.

Rezultati su bili iznenađujući: ni jedan muškarac nije izgledao poput oca svoje žene, dok je gotovo svaka druga žena imala neodoljive fizičke sličnosti sa majkom svog verenika ili muža.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

– Zapravo, nema ništa čudno u tome što muškarca privlači žena koja je slična njegovoj majci. Evolucija i prirodna selekcija "programirala" nas je da tražimo partnere iste vrste, a budući da su muškarci prvi i najbliži kontakt ostvarili sa svojom majkom, ona je u njihovoj podsvesti primer onoga što traže. Očevi jednostavno ne ostavljaju takav snažan uticaj na svoje ćerke – kaže psihološkinja Ursula Marsinkovska.

Međutim, ova profesorka psihologije na Medicinskom fakultetu u Krakovu kaže da se ta sličnost ne odnosi samo na fizički izgled potencijalne životne saputnice.


- Odnos koji je muškarac imao sa svojom majkom takođe utiče i na to kakve će on odnose sa ženama graditi kasnije u životu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sociolog Majkl Kimel se slaže da se odnos majke i sina kasnije preslikava i na odnos koji će sin imati sa svojom suprugom. On kaže da će kasnije sa ženama najbolje prolaziti oni muškarci koji su bili izuzetno emotivno povezani sa svojim majkama, dok će oni koji su imali loše odnose tražiti žene najsličnije svojim majkama preko kojih će se truditi da isprave pogrešno postavljene emotivne relacije.

– Međutim, ti muškarci često nisu srećni u ljubavi i teško uspevaju da održe svoje veze - kaže Kimel.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Večernji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdrav Razum.

    20. avgust 2015 | 19:05

    Sad mi je jasno sto me je prevario. Nisam ni blizu toj grlatoj alapači.

  • Moje ime

    20. avgust 2015 | 21:43

    Meni uopste ne smeta ako lici na moju majku... Pitoma, nasmejana, pametna, lepa, zanimljiva... Jedino sto ja vise volim crnke od plavusa.

  • ja

    21. avgust 2015 | 06:21

    Nisam"mamin sin",nego nesto kapiram..a sta ako to ide iz onog(manite me samo froidofskih,incestuoznih konotacija)da ti ne gledas da ti devojka,zena,lice na majku,nego imas slican ukus za zene kao tvoj otac?A inace moja majka sitna zenica,a ja sve neke"jake"imao,kao da sam jurio"krsne"devojke..Ni jedna ispod170cm,a ja nisam visok(180cm)..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA