Ako primetite ove simptome, javite se GINEKOLOGU, odmah!

Rak grlića materice je opaka bolest koja, ako se na vreme ne počne s lečenjem, može da bude i smrtonosna. Zato, drage devojke i žene, najmanje jednom godišnje idite ginekologu, a ako osetite ove simptome, ne časite ni časa, već odmah zakažite pregled

  • 1

Od 24. do 30. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, a u Srbiji se ova akcija obeležava pod sloganom “Budi odgovorna”. Nažalost, u našoj zemlji svake godine od raka grlića materice umre 500, a oboli 1.250 žena, po čemu smo na drugom mestu u Evropi.

Majka troje dece umrla je od raka grlića materice s 28 godina - ovo su simptomi koje je ignorisala

DRAGE DAME, OPREZ! Ovih 10 simptoma najčešće ignorišete, a možda je u pitanju RAK!

Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom. Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, saopšteno je iz Udruženja “Roditelj”, koji sprovodi kampanju. Ti podaci svrstavaju Srbiju na drugo mesto u Evropi po smrtnosti i na četvrto mesto po učestalosti oboljevanja od te vrste kancera.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Simptomi ovog karcinoma često javljaju kada je bolest već uznapredovala, zbog čega su veoma važne redovne ginekološke kontrole, jer se ova bolest u ranom stadijumu otkriva jednostavnim Papanikolau testom. Posle raka dojke, rak grlića materice predstavlja najčešći zloćudni tumor kod žena.

Uglavnom se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak


Kako tvrde lekari, glavni uzročnik raka grlića materice mogao bi biti humani papiloma virus (HPV), koji je pronađen u 99,7 odsto slučajeva dijagnostikovanih u svetu. Ovaj virus prenosi se seksualnim putem, zbog čega je važno praktikovati siguran seks, odnosno voditi ljubav s kondomom.

Postoji više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena na visoko maligne i nemaligne vrste. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

SIMPTOMI RAKA GRLIĆA MATERICE

Najveći problem kod ove bolesti jeste što je moguće da godinama budete zaraženi humanim papiloma virusom, a da to ni ne znate. Virus može da boravi u vašem telu u latentnom obliku, a da tek nakon više godina prouzrokuje razvoj raka grlića materice.

Stoga su veoma važni redovni odlasci kod ginekologa, odnosno Papanikolau (PAPA) test kojim se jedino mogu identifikovati promene na grliću pre nego što se one pretvore u kancer.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prvi simptomi raka grlića materice se teško otkrivaju, a kad i do tog dođe često su atipične promene na materici poznate kao “ranice” koje su već prerasle u maligni tumor. Simptomi se javljaju u vidu vaginalnog krvarenja ili krvavog iscetka koje nije uobičajeno, ali i promena u menstrualnom ciklusu koje nije moguće objasniti.

Krvarenje može da se javi i nakon kontakta sa nečim, kao što je kontakt tokom seksualnog odnosa ili kada stavljate dijafragmu. Bol tokom seksualnog odnosa, takođe može biti simptom ove bolesti, kao i promene na grliću materice koje su vidljive pod spekulumom.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

DIJAGNOSTIKOVANJE RAKA GRLIĆA MATERICE

PAPA test vrši se uzimanjem uzorka ćelija sa površine grlića koji se šalje na analizu.

Ako rezultati budu pozivini i pokažu abnormalne promene, rade se dodatni testovi, kao što su: kolposkopija i biopsija grlića materice, kojima se detaljnije pregledaju promene i uzimaju uzroci koji se šalju na patohistološku analizu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

LEČENJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Da bi se očuvala reproduktivna funkcija žene, radi se konizacija ili isecanje promene grlića materice sve do zdravog tkiva.

Ukoliko je bolest uznapredovala i tumor se proširio na veću površinu, lečenje podrazumeva i neke dodatne mere i metode, kao što su operativni zahvat (histeroktomija i odstranjivanje karličnih limfnih čvorova sa ili bez uklanjanja oba jajnika i oba jajovoda), hemoterapija i terapija zračenjem.

U zavisnosti od toga koliko je karcinom uznapredovao radi se jedan ili više zahvata, a ponekad i kombinacija navedenih metoda lečenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katarina

    25. januar 2016 | 13:20

    Ja sam operisala grlic materice ali privatno u drzavnim bolnicama mozes samo izgubiti vreme I zivce.I prezadovoljna sam intervencijom jer oporavak je trajao jako kratko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA