Ako primetite ovo na svojoj VAGINI, odmah idite kod lekara

Možda niste navikli da zbog svake promene idete kod ginekologa, ali ove stvari ne smete da ignorišete

  • 6

Pored raka dojke, rak na ženskim genitalijama je jedan od najčešćih oblika karcinoma koji pogađa žene.

U oblike karcinoma na ženskim polnim organima spadaju rak materice, rak grlića materice, jajnika ili jajovoda, vagine i polnog organa, piše MojPortal.

Kod svih vrsta karcinoma uspešnost lečenja zavisi od ranog otkrivanja bolesti pa su zato izuzetno važni redovni odlasci i pregledi kod ginekologa, važno je i to da žene same nauče da se pregledaju i prepoznaju najčešće simptome karcinoma na genitalijama.

Deset simptoma karcinoma na ženskim genitalijama:

1. Bol u karlici

Uporan bol ili pritisak ispod pupka, koji nije deo predmenstrualnog sindroma, može biti simptom raka materice, raka jajnika, grlića materice ili vagine.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

2. Abdominalne otekline i nadutost

Otekline ili nadutost u predelu stomaka su najčešći simptomi raka jajnika, koje žene prečesto jednostavno ignorišu.

3. Bol u krstima

Bolovi u donjem delu leđa su jedan od simptoma raka na jajnicima. Tup bol neke žene upoređuju sa bolom u leđima posle napornog rada.

4. Vaginalno krvarenje

Najčešći pokazatelj neke od vrsta karcinoma na ženskim polnim organima jeste nenormalno krvarenje iz vagine. Jača menstruacija, krvarenje između dve menctrualna ciklusa i krvarenje za vreme i nakon seksualnog odnosa mogu biti simptomi raka vagine, raka jajnika, grlića materice ili same materice.


Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

5. Dugotrajna povišena telesna temperatura

O svakoj temperaturi koja traje više od nedelju dana morate obavestiti svog lekara. Povišena telesna temperatura pouzdan je pokazatelj da se vaš imuni sistem bori s nečim, pa je zato ne smete olako shvatiti.

6. Dugotrajne probavne smetnje

Ako vas muče zatvor, proliv, nenormalni gasovi ili ako imate krv u stolici, obavezno idite kod lekara. Sve bi to, naime, mogli biti simptomi karcinoma na genitalijama ili karcinoma debelog creva.

7. Preterani gubitak telesne težine

Manje mesečne oscilacije telesne težine su normalne, ali nemojte prebrzo da se veselite ako izgubite više od pet kilograma, a da se uopšte niste trudili. To može biti znak da s vašim telom nešto nije u redu, pa se obavezno posavetujte sa svojim lekarom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

8. Vaginalne nepravilnosti

Redovno pregledanje ženskih genitalija može pomoći u ranom otkrivanju raka. Rane, upale, otekline ili promene na biji kože ne bi trebalo da ignorišete, kao ni eventualne izlučevine.

9. Promene na dojkama

Kod redovnog mesečnog pregleda dojki posebno pazite na neobične kvržice, tvrde delove, izbočine, otečenost, izlučivanje tečnosti iz bradavica i na crvenilo. Sve neobične promene što pre pokažite svom ginekologu.

10. Hronični umor

Stalni umor je jedan od najčešćih simptoma raka. Obično se pojavi tek onda kad je rak već uznapredovao, ali može da se pojaviti i u ranim fazama. Svaki umor, odnosno slabost koji vam onemogućavaju obavljanje svakodnevnih poslova zahtevaju pažnju vašega lekara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ukoliko ste kod sebe primetili nekoliko od ovih gore nabrojanih simptoma, preporučujemo vam da posetite svog lekara. Vaše zdravlje i vaš život verovatno nisu ozbiljnije ugroženi, ali svejedno je bolje da se u to uverite. Poslušajte svoje telo i ne zaboravite da je "bolje sprečiti nego lečiti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ironija

    29. februar 2016 | 15:59

    Ja imam hronicni umor,a muskarac sam,dali je to rak materice???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA