Ova polna bolest toliko je PODMUKLA da čak i ne znate da je imate, a može da vam UPROPASTI ŽIVOT!

Mnoge žene mogu da imaju ovu polno prenosivu bolest, da ona dođe i prođe, a da ništa ne primetite. Međutim, ona ipak može da ostavi posledice na reproduktivne organe

  • 0

Evropska zdravstvena agencija upozorila je da moraju da se ulože veći napori u borbi protiv najčešće polno prenosive bolesti u Evropi - infekcije hlamidijom.

U Evropi je zabeleženo više od 3.2 miliona slučajeva zaraze između 2005. i 2014, navodi Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sedištem u Stokholmu pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja, Agencija napominje da je broj slučajeva verovatno veći jer deo infekcija prolazi asimptomatski i stoga se ne dijagnostikuje, piše JutarnjiList.

Od 396.000 slučajeva dijagnostikovanih u 2014. gotovo dvije-trećine pogođenih su u starosnoj grupi od 15 do 24 godine.

- Hlamidiju je jednostavno dijagnostikovati i može se efikasno lečiti antibioticima a infekcija može nepovratno da ošteti reproduktivni sistem žene - kaže direktorka ECDC-a Andrea Amon.

Agencija kaže da je, među polno prenosivim bolestima, jedino u slučaju hlamidije dijagnostikovano više zaraženih žena nego muškaraca. Razlog tome je što se češće testiraju žene nego muškarci, zbog većeg rizika komplikacija koje uključuju upale u karlici i neplodnost.

Predložene mere za sprečavanje hlamidije uključuju zdravstveno i seksualno vaspitanje kao i promociju korišćenja kondoma i njihovo deljenje i informisanje seksualnih partnera zaraženih osoba.

Agencija smatra da bi obuhvatanje žena mlađih od 25 godina testovima na hlamidiju smanjilo rizik razvoja upalnih promena u karlici.

ECDC obuhvata 28 zemalja članica EU i Norvešku, Island i Lihtenštajn.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA