Imate mali penis? Možda je u ovome problem (VIDEO)

Veličina penisa je nešto s čim se muškarci prilično identifikuju, a nekada uzroci za to što neko ima manji polni organ, nisu samo nesrećan slučaj

  • 10

Mnoge muškarce, koji imaju mali penis, sramota je da o tome pričaju s bilo kim, pa čak i s lekarima. Međutim, to nije dobro jer uzrok tome može biti neki poremećaj poput ovog.

HITLER JE IMAO TOLIKO MALI PENIS DA JE TO MIKROPENIS: Trpeo je ogromne bolove i nije voleo seks

Klinefelterov sindrom je genetski poremećaj koji pogađa, u proseku, jednog od 450 muškaraca u svetu. Svaka ćelija u ljudskom telu ima 23 para hromozoma, ukupno 46. Samo jedan par hromozoma određuje pol - kod žena je taj par XX, a kod muškaraca XY, piše IFLS.

Međutim, muškarci s Klinefelterovim sindromom imaju višak hromozom, odnosno XXY trojku umesto XX ili XY para, a ukupno 47 umesto 46 hromozoma.

Ovaj sindrom se u većini slučajeva ne dijagnostikuje, pa se za tek četiri od 10 muških beba koje ga imaju to i sazna nakon porođaja, a kod 10 odsto njih, pre puberteta.

Posledice ovog sindroma su uglavnom slabo razvijene muške polne karakteristike, odnosno, slabo razvijen penis i testisi. Sve to je uglavnom povezano s niskim nivoom testosterona i nemogućnošću testisa da proizvede spermu.

Nema svaki muškarac s Klinefelterovim sindromom iste simptome, ali uglavnom svi imaju mali penis i testise, nemaju stidne dlake i neplodni su.

Uzroci

Klinefelterov sindrom jeste genetski poremećaj, ali nije nasledan. Barem nema naučnih dokaza za to. Muški rođaci onih koji su pogođeni tim sindromom nemaju nikakve genetske poremećaje tog tipa. Ekstra X hromozom se izgleda pojavljuje nasumično.


Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Dijagnostika

Može se otkriti testiranjem krvi, što uključujei  analizu hromozoma, zatim ispitivanjem sperme, nivoa testosterona... Može se utvrditi i prenatalno, analizom krvi majke.

Lečenje

Ne postoji tretman za lečenje ovog sindroma, već se može samo raditi na tome da se ublaže simptomi, odnosno da se prevaziđu neki loši aspekti tih simptoma.

Kod nekih muškaraca mogu se pronaći i spermatozoidi u tkivu testisa, pa se tim ljudima može omogućiti da imaju potomstvo.

Zašto se krije?

Toliko mali broj dijagnoza je uzrokovan time što je ljude sramota simptoma koje imaju i ne traže uzroke i pomoć. Nedostatak znanja i svesti o ovom problemu, kao i psihosocijalne konotacije, napravile su od simptoma ovog sindroma tabu temu.

Pogledajte šta kaže čovek koji ima KS, kako je živeti s tim:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    19. maj 2016 | 20:27

    Ако су људи са тим синдромом неплодни онда је логично да болест није наследна, јер не могу да имају наследнике, зар не? Можда грешим?

  • brcakrs35

    19. maj 2016 | 20:28

    Mi Srbi nemamo tih problema ;)

  • Acko

    19. maj 2016 | 20:44

    ..nisu krivi hromozomi..kriv je šubler,nepokazuje tačnu meru..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA