Da li je normalno da vas vrhunski seks RASPLAČE?

Nakon dobrog seksa, mnoge dame, a bogme i poneki muškarac, osećaju snažnu tugu, koja ih tera da puste koju suzu. No, da li je s njima sve u redu?

  • 10

Kada mislimo o seksu, obično ga povezujemo sa osećanjima sreće, dubokog zadovoljstva, pa i ljubavi. Međutim, nisu retke osobe koje se nakon orgazma osećaju tužno.

Ovo je dan kada žene mogu da dožive najžešći orgazam

SVIĐATE MU SE, ALI...: 6 situacija u kojima će muškarac odbiti seks

Kako istraživanja pokazuju, ovo uopšte nije tako retko kao što se misli. I muškarci i žene mogu nakon seksa da budu tužni, ljutiti, razdražljivi, nervozni i blago depresivni.

Za ovu pojavu je čak skovan i adekvatan termin – postkoitalni bluz. Ipak, definitivnog objašnjenja zašto dolazi do negativnih osećanja posle vođenja ljubavi, nema.

Studija sprovedena 2015. godine otkrila je da je 46 odsto žena od 230 ispitanica barem jednom iskusilo postkoitalnu disforiju, odnosno, da su barem jednom nakon seksa osetile melanholiju, depresiju, ljutnju, čak i ako je seks bio odličan. Pa, čak ako u pitanju nije bio seks nego masturbacija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Robert Švajcer, autor ovog istraživanja, rekao je da su se ispitanici izjasnili da su osetili ljutnju ili stid i “gubitak sebe”, odnosno, imali su utisak kao da ne pripadaju vlastitom telu.


Ovakva osećanja nisu uvek propraćena plakanjem, a ponekad se javljaju suze bez da se nužno jave i negativna osećanja. Ali, to nije razlog za brigu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ono što je istraživanje otkrilo jeste da možete imati najbolji orgazam u životu, s osobom koju volite najviše na svetu i svejedno se osećati potonulo nakon seksa. No, postoji povezanost između postkoitalne disforija i nivoa intimnosti u vezi.

Doktorka Megan Fleming, psiholog i seksualni terapeut, jednom prilikom je izjavila da bismo, događa li nam se postkoitalna disforija samo s jednom specifičnom osobom, trebalo da razmislimo šta je to što nas u vezi sa tom osobom čini tužnim.

Iako se orgazam fizički čini kao proces izgradnje napetosti, a zatim snažnog oslobađanja iste, orgazam će pokrenuti i lavinu emocionalnog oslobođenja. Orgazam može pokrenuti oslobađanje nečega što je u vama kuvalo danima, nedeljama, pa čak i mesecima ili godinama, a zbog čega se osećate tužnim.

A seks se defintivno može okarakterisati i kao iskustvo (o)puštanja i oslobađanja, budući da se oslobađate svega onoga što je neko vreme kipilo ispod površine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brb

    16. oktobar 2016 | 18:16

    Desavalo mi se vise puta i ne znam zbog cega, ali je tu uvek on i utesi me.

  • Kaca

    16. oktobar 2016 | 15:13

    Meni se par puta desilo da sam posle uzasno snaznih orgazama plakala. Tacno sam bila u emocijonalnom soku sta mi se upravo dogodilo. A snaga orgazma mi je oslobodila svu napetost i ponovo sam se osetila malom devojcicom.

  • damir

    16. oktobar 2016 | 14:52

    Place zato sto bi jos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA