≫ 

Ako se probudite BEZ jutarnje erekcije - da li je s vama sve u redu?

Jutarnja erekcija prati muškarce čak i kad odu u penziji, do duboke starosti. U nekim slučajevima može da izostane, a to nije dobro

  • 68

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se celom muškom rodu - čak i muškim bebama u materici i dečacima. Jutarnja erekcija zapravo jeste noćna erekcija, a tokom noći može se javiti do pet puta. Evo razloga zašto se javlja, čemu zaista služi i šta znači kada izostane...

GEL ZA EREKCIJU: Namažite ga na penis i biće vam TVRD KAO STENA

Muškarci koji PIJU PIVO imaju bolju erekciju!

Erekcija se javlja usled kompleksnog rada nervnog i endokrinog sistema. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje hemijske poruke nervima koji utiču na krvne sudove u penisu dovodeći krv do njega. Krv tada postaje zarobljena u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom.

Noćne erekcije događaju se tokom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni delovi mozga koji utiču na rad nerava za odmor, akciju, strah, te kada su stimulisani hormoni odgovorni za raspoloženje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je da doživi ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično dešava starim muškarcima i razlog za to nije još jasan.

Budući da postoji nekoliko faza sna tokom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija po noći i mogu trajati 20-30 minuta. Ali to sve zavisi i od kvaliteta sna. Sa godinama će se pojava noćne odnosne jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što pređu godine za penziju, piše Sun.


Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Zašto se to dešava?

Jutarnja erekcija povezana je sa punom bešikom. Neki naučnici drže da je to signal mozga u snu da je mehur pun i da ga treba isprazniti. No danas su stručnjaci skloniji mišljenju da pun mehur stimuliše nerve koji vode do kičme, a to direktno utiče na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa.

Kada se treba zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može uticati na izostanak ove vrste erekcije, npr. depresija i dijabetes.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg

    1. decembar 2016 | 14:56

    Ja sam sanjao citavu noc jednu curu..jutros eksplodirah ..mozda se prepozna:)

  • KIZA

    1. decembar 2016 | 11:58

    Znaci ja sam ok svakog jutra iznad mene kao cirkuska satra

  • Slikar

    1. decembar 2016 | 18:07

    U MREM fazi nema erekcije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA