Ako se prepoznate u ovih 6 stvari, vi ste seksualni zavisnik

Ukoliko neko često menja partnere ili više puta u toku dana upražnjava seks, to nema veze sa zavisnošću od seksa, ali nekoliko simptoma jasno ukazuje na to da problem postoji

  • 3

Pre nego što počnete da se smejuljite, znajte da je zavisnost od seksa veoma realan, ali istovremeno nedovoljno ispitan poremećaj. Iako još nema opsežnu medicinsku klasifikaciju, izraz "seksualna zavisnost" odnosi se na obrasce seksualnog ponašanja koji zahtevaju medicinski tretman, odnosno lečenje.

ZAVISNA OD SEKSA: Previše sam napaljena da bih radila! (FOTO)

Da li ste bolesno ZAVISNI OD SEKSA? Ispovesti onih koji jesu će vam pomoći da saznate

Prema najpoznatijem izvoru znanja Wikipediji, zavisnost od seksa karakteriše prinudno ili kompulsivno seksualno ponašanje uprkos negativnim posledicama koje ono može imati. A to znači da termin "seksualna zavisnost" ne može da se korisiti kao sinonim za "jak seksualni nagon".

Takođe, veliki broj seksualnih partnera ili česti seksualni odnosi nemaju nikakve veze sa seksualnom zavisnošću. Umesto toga, ova zavisnost podrazumeva nedostatak kontrole sa destruktivnim posledicama, pa pre može da se poredi sa zavišnošću od droge ili alkohola.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zapravo, istraživanja Univerziteta u Kembridžu pokazala su da se kod ljudi kompulsivnog seksualnog ponašanja angažuju slični centri u mozgu (vezani za nagradu i motivaciju) kao i kod ovisnika o drogama ili alkoholu.

Međutim, ostaje nejasno da li je seksualna zasvisnost manifestacija stanja kao što su depresija ili anksioznost ili je sama seksualna zavisnost koren problema.


Prema psihologu dr Elen Hendriksen, postoji šest simptoma koji vam mogu pomoći da shvatite razliku između pojačanog libida i problema seksualne zavisnosti.

1. Nepodudarnost sa životnim navikama

Dr Hendriksen poredi "podudarnost" - tj. koliko je vaše seksualno ponašanje u skladu sa vašim životnim navikama i sa vama kao osobom - i "nepodudarnost" - tj. koliko vaše seksualno ponašanje udaljava od načina na koji živite, od porodice, posla, prijatelja, navodeći vas da zanemarte svoje ciljeve i strasti, kako bi ukazala na to da nepodudarnost označava zavisnost.

2. Nedostatak kontrole 

Dokrorka ukazuje na nagone koji zahtevaju hitno zadovoljenje, koji vas teraju na akciju bez razmatranja posledica po zdravlje, bezbednost ili život. Mnogi seksualni zavisnici u tim trenucima osećaju ukočenost ili ekstatičnu težnju da dođu do zadovoljenja svog nagona.

tamabepa, seks, sator

3. Prinuda

Prinuda ili kompulsivnost svojstvena je mnogim bolestima zavisnosti: umesto da svoje ponašanje prilagode cilju da se osećaju dobro, zavisnici se angažuju oko ponašanja koje će im omogućiti da se osećaju manje loše ili da ublaže ili izbegnu druge probleme. Mnogi smatraju da prosto "ne mogu" ili se osećaju nemoćnim kada im seks nije dostupan.

4, Smanjen prag tolerancije

Slično kao kod narkomanije ili alkoholizma, i kod ove zavisnosti mogu se javiti tolerancija ili apstinencija. S vremenom zavisniku će biti potrebno dramatično ili visokorizično seksualno iskustvo kako bi dostigao visoko zadovoljstvo kakvo je osetio ranije.

 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

5. Mešanje sa drugim osećanjima 

Dr Hendrikson opisuje situaciju u kojoj je seks izmešan sa osećanjima sa kojima ne bi trebalo da bude, poput sreće, samoisceljenja, usamljenosti, straha ili tuge. Takođe, može se desiti da ovi ovisnici imaju povećan seksualni nagon ili interesovanje kada su depresivni ili anksiozni, što je sasvim neobično kod zdrave seksualnosti.

6. Disfunkcija

Zavisnost od seksa specifična je po tome što zahteva drugu osobu (za razliku od narkomanije ili alkoholizma) kako bi zavisnička potreba bila zadovoljena. Zato ima i dramatične posledice po odnose.

Korišćenje druge osobe da bi se zadovoljila zavisnost, a u ovom slučaju seks je glani cilj u interakciji sa drugima, predstavlja nezdrav odnos i prema seksu, ali još nezdraviji prema partneru. Zato je ovde reč o praznoj ili disfunkcionalnoj vezi.

tamabepa, seks

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bizon

    22. januar 2017 | 20:48

    Nabedjeni frajeri sto ostavljaju broj telefona na forumu u ocaju, misleci da ce tu naci zensku za sex su zavisnici. A najgore je sto misle da su pastuvi u ljudskoj formi pa se jos hvale svojom nesrecom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA