VRLO RISKANTNO: Red bul i alkohol mlade navode na razuzdan i opasan seks

Nova istraživanja pokazuju da su adolescenti koji energetske napitke mešaju sa pivom i drugim alkoholnim pićima skloniji da se prepuste divljem i neobuzdanom seksu, bez mnogo razmišljanja o zaštiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti

  • 3

Oranž hil, jeger-bomba, viski-red bul, guarana-votka predstavljaju veoma popularne koktele među mlađom populacijom, koja redovno izlazi po klubovima i sličnim mestima za noćni provod. Uprkos upozorenjima lekara da ne bi trebalo mešati energetske napitke bogate kofeinom i taurinom sa alkoholom, vrlo često se desi da neko zbog ove opake kombinacije kolabrira i završi na ispiranju želuca.

Ipak, kratkoročno trovanje možda i ne predstavlja najgoru opciju. Kako se ispostavlja, mladi koji mešaju alkohol i energetska pića neretko se osećaju euforično kao da su na vrhu sveta i da mogu sve, pa tako bez mnogo razmišljanja sedaju za volan, čime mogu ugroziti i svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. Nažalost, dešava se i to da nakon nekoliko ovakvih koktela padnu sve stege i devojke i mladići se s lakoćom upuštaju u rizične seksualne odnose.

U jednom istraživanju učestvovalo je 648 studenata Univerziteta u Bafalu, uzrasta između 18 i 21 godine. Autori studije ispitivali su ih o tome koliko su puta u prethodnih mesec dana mešali alkohol s energetskim pićem, da li su tokom opijenosti imali neobavezne seksualne odnose i da li su tom prilikom koristili kontracepciju.

Skoro trećina ispitanika pila je neki od ovih ozloglašenih koktela, ali skoro 85 odsto njih imalo je seks sa nekim s kim nisu u vezi ili sa osobom koju uopšte nisu poznavali, a dešava se i da dođe do intimnog kontakta s više ljudi odjednom.

- Problem je u tome što se dešava da se mladi koji konzumiraju alkohol u kombinaciji sa energetskim pićima upuste u seksualne odnose sa potpunim strancima, ne razmišljajući o zaštiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Što je još gore, u ovakvim stanjima često se dešavaju i seksualni odnosi pod prisilom, što posebno pogađa devojke koje se posle godinama muče sa osećanjem kajanja i krivice, a među vršnjacima zarade i reputaciju da su promiskuitetne – upozorava Amanda Miler, vođa ovog istraživanja.

(Telegraf.rs)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pele

    29. jul 2012 | 12:45

    Problem je u vaspitanju,u porodici,skoli,drzavi.Drzava je u rasulu,propagira onim sto vidimo oko nas u svakodnevnom zivotu poltronstvo,laz,skandale,vrlo ocigledan odgovor na pitanje-ko danas ima lovu,lepo zivi.Na tv-u gole pevacice,gole voditeljke,gole gosce golih voditeljki,"zvezde" koje su to postale praveci baljezgarije,psovke,skidanje,u nekim realiti sou programima.Mame i tate rade od jutra do mraka kod "biznismena" za tek da se plate racuni i jede.Nervozni i umorni nemaju vremena ni snage za bavljenje decom-puste ih napolje,internet,tv i oni se "obrazuju" uz gore pomenute.Poticem iz vremena kada su mame i tate imale vremena za vaspitavanje,kada drzava nije promovisala lopove,nego je postojao zatvor,kada je voditeljka imala nesto da kaze pametno,a ne da kad prekrsti noge vidimo joj gacice(i da li ih nosi),kada......i ne postoji taj RedBul i ta kombinacija koja mi moze naskoditi.Jednostavno - vaspitanje me stiti.Kad ponovo drzava zauzme stav,prenece se to na skole,medije pa ce i porodice moci da uspesnije zastite decu od poroka.

  • Jelena

    5. decembar 2012 | 13:15

    Ja razumijem da je teska situacija i da se roditelji trude da obezbjede osnovnu egzistenciju, ali to nije razlog da se dijeca zapostave i da ostanu prepusteni sami sebi. Dovoljne su sitnice, deset minuta bar posvetiti djetetu svako moze. Potrebno je malo da se dijete usmjeri na pravi put, vec je problem sto roditelji nece da se zamaraju oko dijece pa im sve dozvole pa kad od njih naprave DEBILE onda kukaju.....Pravi roditelj ce uvijek naci vremena za svoje dijete....Jelena 20. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA