ZA KVALITETNU SPERMU: Jedite paradajz i brokoli

Sredovečni i stariji muškarci koji uzimaju dovoljno antioksidansa kroz svakodnevne obroke mogu imati kvalitetnije spermatozoide od muškaraca koji se ne hrane toliko zdravo

  • 0

Kako se navodi u radu objavljenom u časopisu "Fertility & Sterility", naučnici su utvrdili da su muškarci stariji od 45 godina, koji su uzimali najviše vitamina C i E, folata i cinka, imali manje oštećenja na DNK u spermatozoidima.  S obzirom na to što je još od ranije poznato da starenjem raste i broj oštećenja na DNK spermatozoida, ovo otkriće važno je za sve muškarce koji u zrelijem dobu žele da postanu očevi.

Ipak, ovo istraživanje, sprovedeno na 80 zdravih nepušača uzrasta od 22 do 80 godina, ne dokazuje da antioksidansi sami po sebi direktno popravljaju kvalitet spermatozoida ili povećavaju izglede za zdravu trudnoću, već da je važno usvojiti i druge dobre životne navike, kao što su izbegavanje stresa i redovna fizička aktivnost.

- Osobe koje se zdravo hrane uglavnom rade i mnogo drugih zdravih stvari – smatra vođa istraživačkog tima Endrju Virobek iz nacionalne "Lawrence Berkeley" laboratorije u Kaliforniji.

(Tportal.hr; Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA