RAVNOPRAVNOST NE VALJA: Pravedna podela kućnih poslova rastura brak

Kako pokazuje norveška studija, što je među supružnicima pravednija podela kućnih poslova, oni imaju veće izglede da će im se raspasti bračna zajednica

  • 2

Prema Institutu za sociološka istraživanja u Oslu, procenat razvoda među supružnicima koji pravedno dele poslove u domaćinstvu je za 50 odsto viši nego kod onih gde najveći deo posla obavlja žena.

 

- Što više muškarac u kući radi, to je veća šansa za razvod – rekao je Tomas Hansen, jedan od autora velike studije pod naslovom "Ravnopravnost u kući".

 

Istraživači nisu uspeli da pronađu tačnu uzročno-posledičnu vezu između angažmana u braku i razvoda, pa su se zadovoljili zaključkom da je stvar u tome što je najčešće reč o "modernim parovima", koji, osim što ravnopravno dele poslove u kući, imaju i savremenu percepciju braka i razvoda.

 

- Kod modernih parova, žena ima visoko obrazovanje i dobar posao, čime je ona manje ekonomski zavisna od muža, zato je njima mnogo lakše da se snađu ako dođe do razvoda – objašnjava Hansen.

 

Inače, u Norveškoj se muškarci i žene podjednako angažuju kada je reč o obrazovanju dece, ali kada se radi o kućnim poslovima, žene i dalje obavljaju veći deo.

 

(MojPortal.ba; Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • no name

    29. septembar 2012 | 01:09

    jaoooo koji strucnjaci u p maternu, da je tako pola normalnog svijeta bi se razvodilo.Nemate pametnija posla pa izmisljate stvari koje cak nisu ni utemeljene na nekim dokazima jer ih nema nezz cemu ovakve vijesti dajte ljudi malo istine napisite interesantnije i poucne stvari izbacujte na sajt.

  • No name as well

    2. februar 2013 | 16:41

    Ovo jeste bilo ozbiljno istrazivanje, ponovilo je rezultate nekih prethodnih. Zene u stvari ne vole muskarce koji nisu dominantni iako cesto blebecu protiv takvih. A ti se sad ne sekiraj nego kecekju na sebe i peri sudove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA