OSTATI ILI ODUSTATI: 9 faza kroz koje prolazi svaki brak

Na početku beše samo sreća. A zatim? U svakom braku postoji nekoliko faza kroz koje prolaze partneri, a samo najuspešniji slave zlatnu svadbu

  • 1

Brak nije mirno more – odnosi se menjaju, preispituju, razočaranja ga nagrizaju. No, uprkos svim iskušenjima, postoji put do sigurne luke.

Dok konfete padaju po mladencima, svaka mlada se nada da će ljubav trajati zauvek. Ali ako ih nekoliko godina kasnije pitate bi li se udale za istog muškarca, šest od deset odgovorilo bi – ne. Koje su stepenice na putu od sudbonosnog "da" do "volela bih da nikad nisam rekla da"? U istraživanju u kome je učestvovalo više od 200 žena u dobu od 21 do 85 godina, utvrđeno je da žena koja se uda i ima decu prolazi kroz devet različitih faza.

Faza 1: Mlada puna nade

Ovo je faza puna ideala, u kojoj par još uživa u trima glavnim sastojcima dobrog braka: strasti, intimnosti i predanosti. Premda ste možda prošli kroz nekoliko oluja, zajednički ih savladavate. Verujete da je muškarac vaše čvrsto uporište i da će romansa trajati zauvek. Supruge se u ovoj fazi trude da održe strast i dosta su posvećene braku.

Recept

Strast i intimnost je lako postići u ranoj fazi, ali takođe morate razvijati prijateljstvo ako želite da brak opstane.

Faza 2: Savršena supruga

Nakon tri godine, odjednom se osećate kao domaćica i trkačica u jednoj osobi. Problem nastaje jer mnogi muškarci smatraju da su dovoljno učinili činom venčanja.

Recept

Kad mane isplivaju na površinu – nebitno da li su to prljave čarape pod stolom u kuhinji ili pretrpane korpe za smeće – to može biti šok. No, imajte na umu da nema idealnog braka. Odlučite što možete tolerisati, a preko čega ne možete preći.


Faza 3: Fokus na decu

Kad se rodi beba, stavovi žene se menjaju. Neke žene gube interesovanje za partnere zato što je on izvršio svoju biološku funkciju. Druge forsiraju muževe da postanu idealni očevi.

Recept

Nikada u ulozi majke nemojte izgubiti sebe, vodite računa o svojoj vezi koliko i o svom detetu. Ako vam oboma odgovara da imate brak koji se vrti oko deteta, razgovarajte sa suprugom kako ćete unaprediti porodicu.

Faza 4: Zajednički krevet, različiti snovi

U ovoj fazi – koja obično nastupa nakon desetak godina braka – mnoge žene priznaju da je nekoliko dana bez partnera dragocen odmor. Uobičajene tačke sukoba su novac i odgoj deteta.

Recept

Spustite očekivanja. Manje ćete biti razočarani ako se suočite sa promenama koje nosi brak i smanjite svoja očekivanja.

Faza 5: Distanca

Nakon petnaest godina braka, kada deca postanu samostalnija, mnoge žene se ponovo okreću karijeri. To je faza koja stvara plodno tle za romansu sa strane. Oko šezdeset odsto žena imaće seks sa drugim partnerom ili odnos u mislima u nekoj fazi svog braka. Zamišljeni odnos obično se događa na radnom mestu, gde kolege postaju bliski.

Recept

Supruge kojima nedostaje bliskost koju su nekada imale moraju se potruditi da unaprede odnose s mužem i provode s njim više vremena.

Faza 6: Razvod na pola puta

Za sredovečne supruge sa dvadesetak godina bračnog staža, romansa koja je počela u fazi pet može razoriti brak u šestoj. Tu mnoge žene počinju da se pitaju šta uopšte dobijaju od braka. Finansijski su samostalne, deci više nisu toliko potrebne, i mnoge postaju odlučnije po pitanju razvoda.

Često se razvija interes kako žive njihove neudate prijateljice, pitajući se da li je susedova trava zelenija. Žena koja oseća nezadovoljstvo u srednjim godinama često bira razvod i ima osećaj da je pravilno odabrala.

Recept

Posetite sami psihologa pre nego što zajedno odete u bračno savetovalište. Ako razmišljate o razvodu, iskušajte najpre privremenu razdvojenost.

Faza 7: Ponovno pregovoranje

U ovoj fazi – koja može nastupiti između 15 i 30 godina braka – ponovo ćete razmotriti situaciju i prilično verovatno zaključiti da je ipak bolje ostati u braku. Vaši razvedeni prijatelji nisu toliko srećni i bezbrižni koliko se činilo. Slobodni muškarci nisu idealne prilike, najčešće nemoćni bez vijagre. Mnoge od tih žena slažu se s izrekom - 'Ne mogu živeti s njim, ne mogu živeti bez njega - i udobnost braka prevagnuće pred mogućnosti napuštanja braka'.

Recept

Zapitajte se jeste li pod uticajem vaše slobodne prijateljice i njenih bajki o čudesnom ljubavnom životu. Novi plan može pomoći oživljavanju veze sa suprugom.

Faza 8: Stabilnost 

Kad brak dođe do tridesete ili četrdesete godine, kasno je za manipulacije ili igre moći. Prepoznajete vlastite prednosti i mane, ali i suprugove. No, ako se pojave unuci, to može poremetiti ravnotežu.

Recept

Budite širokogrudi u podržavanju svog supruga da se privikne na promene u svom životu, kao što je uloga dede. Budite najbolji prijatelji.

Faza 9: Samilosna ljubav

Kada se počnete približavati srebrnom ili zlatnom jubileju, supruge su shvatile koliko je važno sačuvati poštovanje za partnera. Takođe, naučile su da praštaju.

Novac još uvek može biti problem. Prema istraživanju iz knjige, žene češće imaju poriv da se ponašaju kao porodična banka. Za supruga koji je ceo život čekao da se reši svih kredita, ova preterana štedljivost može biti mora.

Recept

Budite jedno drugom pojas za spasavanje. Nemojte kopati po prošlosti, ostavite se prigovaranja. Prihvatite da življenje vlastitih života ne mora biti prepreka u braku.

(Telegraf.rs/Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • h1ghwaymen

    12. oktobar 2012 | 19:24

    Koliko ja vidim, u svakoj fazi je zena ta koja pravi neki problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA