ŠTA JE TO MIKROPENIS: Proverite da i vi nemate problem!

Ponekad je za neadekvatnu veličinu muškog polnog organa zaslužno to što je delimično skriven u telu. U pitanju je medicinski problem koji se rešava rutinskom hirurškom intervencijom

  • 2

Lekari preporučuju mladićima s malim penisom da ne očajavaju, već da se obrate urologu. Sasvim je moguće da pate od stanja poznatog kao “skriveni penis”, “uvučeni penis” ili “mikropenis” koje se lako rešava operacijom, nakon koje penis ne samo da poraste, već i muškarac dobija svoje pravo da sasvim normalno uživa u seksualnom životu.

Šta je to uvučeni penis?

Mikropenis je organ koji je normalne veličine, ali se spolja vidi kao vrlo mali. Stvar je u tome je što je delimično skriven u telu. Uvučen je pod kožu donjeg dela stomaka i duboko u testise, pa zato izgleda “zarobljeno”. To je abnormalnost koja je vidljiva pri rođenju, a obrezanost tu ne igra nikakvu ulogu. Prvi zapisi o ovom fenomenu pojavljuju se na početku dvadesetog veka.

Kako dolazi do nastanka mikropenisa?

Prirodni “masni jastučić” –  Kod nekih tek rođenih dečaka moguće je primetiti previše masnog tkiva na donjem delu stomaka i iznad penisa, što skriva penis.

Slabo prijanjajuća kožica penisa – Ponekad koža penisa nije kako bi trebalo povezana s bazom ili korenom penisa, što prouzrokuje da penis nije ispravno pozicioniran na svom mestu, nego je previše "unutra".

Uska kožica, koja prekriva glavić penisa (fimoza) - Penis je doslovno zarobljen kožicom i glavić penisa ne izviruje napolje čak ni za vreme najjače erekcije.

Prekomerna telesna težina - I prekomerna telesna težina može izazvati delimičnu uvučenost penisa. Donji deo stomaka postane toliko velik da prekrije deo muškog polnog organa. Isto tako, može da se desi i kao posledica procesa starenja, kada donji deo mišića stomaka oslabe, pa je rezultat obešen trbuh.


Kako rešiti ovaj problem?

Sindrom uvučenog penisa rešava se, pre svega, hirurškim zahvatom.

Kod novorođenčadi s ovim problemom lekari ponekad procene da će se to odrastanjem samo srediti. Međutim, ukoliko se problem ne reši do doba adolescencije, može da se desi da neki mladići nikada ne dostignu fazu u potpunosti vidljivog i/ ili funkcionalnog penisa. Ovo može biti veoma traumatično. Pošto muškarci ne vide sopstveni penis, lakše im je da mokre sedeći na WC šolji.

Vrsta hirurškog zahvata zavisi od stepena abnormalnosti. Velika poboljšanja su vidljiva kod većine pacijanata kojima hirurg odstrani višak masti na području stidne kosti, a zatim penis namesti na svoje mesto.

Nakon operacije

Posle operacije penis postaje očigledno vidljiviji i omogućen mu je lakši prustup. Isto tako, obavljanje intimne higijene je umnogome olakšano, pa se samim tim muškarcima povećava samopouzdanje i slika o sebi. Kako i ne bi bilo kad ne samo da je olakšan odlazak u toalet, već i kvalitet seksualnih odnosa. Kada se operacija uradi na malom detetu, o pozitivnim učincima uglavnom govore roditelji.

(Intimatemedicine.com.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svet gori a ja se ceskam

    18. februar 2015 | 19:24

    Mali i sladak ko bonbona a mek ko dusa ! Pa sto ga cure ne vole nije mi jasno ?! Hahaha

  • Neca

    11. novembar 2012 | 19:23

    Hahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA