2

MAČO HRANA: Soja jača potenciju

Kako pokazuje nova američka studija, muškarci koji jedu soja sos, tofu i druge proizvode od soje mogu poboljšati svoj seksualni život znatno više od onih koji jedu meso

Soja i proizvodi od soje jačaju seksualnu želju!

Istraživanje je pokazalo da biljni estrogeni iz soje fitoestrogeni mogu uticati na nivo hormona koji pojačavaju seksualnu želju. Rezultati su dobijeni na grupi crvenih majmuna Colobus u Ugandi, ali istraživači veruju da se isti rezultati mogu primeniti i na ljude.

– To je jedna od prvih studija u prirodnom ambijentu koja dokazuje da biljna jedinjenja utiču na psihičko i fizičko ponašanje delujući na endokrini sistem. Na promenu nivoa hormona i socijalnog ponašanja važnog za reprodukciju i zdravlje biljke su oduvek imale važnu evolutivnu ulogu – kaže autor studije Majkl Vaserman sa Univerziteta Berkli, koji je sa svojom ekipom majmune proučavao 11 meseci.

Istraživači su otkrili da je mužjacima koji su češće jeli lišće tropskog stabla Millettia dure (bliski rođak soje), koje sadrži visok procenat fitoestrogena, povišen nivo estradiola i kortizola.

Takođe, oni su otkrili da s promenom nivoa hormona češće nastupa agresija, ali i poboljšan seksualni život, a manje vremena majmuni su provodili u sređivanju i timarenju – važnim odrednicama u socijalnom povezivanju primata. Iako je biljka koju su jeli puna estrogena, životinje su postale više mačo – sasvim suprotno od onoga što se očekivalo.

(MojeZdravlje.ba / Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Hormoni, Potencija, Soja
Popularni komentari
 • S
  Sentinel

  100% soje u celom svetu je genetsko modifikovano.
  Prirodna soja tako reci vise ne postoji.Pa nemoj da se cudite kad vam pored erekcije pocne zeleno da svetli!

 • T
  Tralalala

  Samo navaliii na soju , nigde ne pise nista o ginekomastiji koja je upravo posledica povisenog estrogena

foto dana