MUŠKARCI, PERITE ZUBE: Upala desni dovodi do problema sa erekcijom

Muškarci koji često peru zube time smanjuju ne samo rizik od oboljenja desni, već i javljanja problema u vezi sa erekcijom. Istraživanja pokazuju da pripadnici jačeg koji zbog nedovoljne oralne higijene zarade upalu desni imaju i tri puta više problema s potencijom

  • 0

Turski naučnici uporedili su 80 muškaraca uzrasta od 30 do 40 godina koji imaju problema sa erekcijom u odnosu na kontrolnu grupu od 82 muškarca koji nemaju te probleme. Njihovi rezultati su pokazali da je 53 odsto onih sa problemima vezanim za erekciju takođe imalo i upalu desni. U kontrolnoj grupi samo 23 muškarca su imala upalu desni.

Kada su rezultati prilagođeni drugim faktorima, kao što su starost, indeks telesne mase, finansijska situacija i nivo obrazovanja, ispostavilo se da muškarci sa oboljenjima usne šupljine imaju 3,29 puta veći rizik od nastajanja problema sa erekcijom nego muškarci sa zdravim desnima.

- Probleme erektivne disfunkcije ima više od 150 miliona muškaraca širom sveta. Fizički faktori uzrok su kod dve trećine slučajeva. Za ostatak, problem predstavljaju emotivni stres i depresija. Hronični periodontitis predstavlja grupu infektivnih oboljenja uzrokovana bakterijima i koja se najčešće dešavaju uz upalu desni. Mnoga istraživanja su pokazala da hronični periodontitis može uzrokovati vaskularna oboljenja koja su povezana sa problemima u vezi sa erekcijom –objašnjava Fait Oguz s Inonu univerziteta.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA