KADA VAM KASNI: 7 razloga zbog kojih menstruacija ponekad ne stigne na vreme

Mnogo je faktora koji tokom života mogu da utiču na vaš mesečni ciklus. Iako možda lepo zvuči ideja da se malo odmorite od menstruacije, to može da bude neprijatno i uznemirujuće iskustvo

Ako vam kasni, najverovatnije nema razloga za brigu

Predstavljamo vam sedam mogućih uzroka kašnjenja ili izostanka menstrualnog ciklusa:

Trudnoća

Naravno jedan od glavnih razloga zašto vam izostaje ciklus može da bude trudnoća. Ako pokušavate da zatrudnite ili ste u ozbiljnoj vezi, onda je trudnoća dobra stvar koja vam se desila. Međutim, ako ste mladi, nevenčani ili niste spremni, onda to šte ste trudni može biti zabrinjavajuće. U svakom slučaju, da biste otklonili sve sumnje, uradite test za utvrđivanje trudnoće. Kupite test u apoteci ili proverite da li ste trudni na ginekološkom pregledu.

Stres

Kao što već znamo stres može da izazve raznorazne probleme u našem telu. On direktno utiče na lučenje hormona na mnogo načina. Neretko se ženama dešava da menstruacija preskoči ili im se odloži za nekoliko nedelja zbog stresa. Postoje trenuci u životu kada je stres neizbežan, ali pokušajte da njime upravljate i pronađete način da se opustite.

Vežbanje

Mnoge žene koje se bave sportom doživljavaju amenoreju (odsustvo menstruacije). Intenzivni treninzi i brz gubitak težine mogu da utiču na ciklus. Ako ste nedavno počeli sa napornim vežbama ili ste izgubili značajan broj kilograma u kratkom vremenskom periodo, moglo bi da se desi da primetite promene u svom mesečnom ciklusu ili da ga tokom jednog perioda nemate uopšte.

Kontracepcija

Hormonska zaštita od trudnoće može da predstavlja još jedan od uzroka za kašnjenja menstruacije. Neki oblici kontracepcije napravljeni su tako da izazivaju da žena nema menstruaciju, ili da prođu tri-četiri meseca između ciklusa. Ako ste nedavno započeli novi oblik kontracepcije, proverite sporedne efekte metode za koju ste se odlučili. Ako i dalje niste sigurni da li je vaša kontracepcija razlog kašnjenja menstruacije, konsultujte svog lekara.

Problemi sa štitnom žlezdom

Nepravilan rad štitne žlezde utiče na hormone koji kontrolišu ciklus. Mnoge žene imaju poremećaj štitne žlezde koji se zove hipotireoidizam ili hipotireoza. Prema medicinskoj enciklopediji, hipotireoza je stanje u kome tiroidna žlezda ne stvara dovoljno tiroidnih hormona. Simptomi uključuju osetljivost na hladnoću, zatvor, suvu kožu, variranje telesne težine, depresiju, ili preskakanje ciklusa i još mnogo toga. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, zajedno sa amenorejom poželjno je da uradite test krvi i proverite nivoe tiroida. Hipotireozu je lako korigovati lekovima.

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika predstavlja jedan od brojnih problema neplodnosti koji može uticati na vaš ciklus. Kod sindroma policističnih jajnika problem je u tome što su ženski hormoni potpuno van ravnoteže. To dovodi do problema sa menstruacijom i teškoćama sa začećem. Hormonski disbalans izaziva da žene ne ovuliraju i povećava vreme između ciklusa.

Promene u svakodnevnoj rutini

Čak i sitne promene u svakodnevnom rasporedu mogu dovesti do kašnjenja menstruacije. Ako ste nedavno prešli iz dnevne u noćnu smenu, ne uzbuđujte se što se vaš ciklus poremetio, jer se to samo vaše telo prilagođava novom režimu. Hormoni mogu da budu osetljivi i na male stvari, kao što je ova, pa svašta može da ih izbaci iz ravnoteže. Trebalo bi napomenuti klimatske promene, promene sredine, kao i preteranu konzumaciju alkohola i opijata kao moguće okidače za kašnjenje ili izostanak ciklusa.

Nadamo se da će vam poznavanje ovih sedam razloga kašnjenja menstruacije značiti sledeći put kad vaš ciklus okasni. Kašnjenje ciklusa ne mora uvek da znači da ste trudni. Nema potrebe da paničite već dobro razmotrite sve razloge možda opravdanog izostanka.

(Haber.ba; Telegraf.rs)

Tagovi: Menstruacija
Najnoviji komentari
 • j
  j

  posleddnju menstruaciju sam imala 6.02.2015
  popila sam eskapell pilulu,ali nisam dobila menstruaciju.Nemam bolove u stomaku,niti bilo kakav simptom da cu je dobiti.Cesto imam mucnine,povisenu temperaturu,znojenje i nervozna sam.Inace sam u prtoteklih 10 dana imala dosta stresnu situaciju.Da li je moguce da tableta nije odreagovala?

 • D
  Danijela

  Poslednju menstruaciju sam imala 23.1. Prosli mesec nisam imala,radila sam test pokazuje negativno.medjutim imam mucnine i bolove u stomaku i ledjima.mozete li mi reci sta moze biti u pitanju

 • T
  TANJA

  zadnja menstruacija mi je bila 6.01.i od tad nisam je jos imala radila sam test al je negativan a prethodne menstruaciju su mi bile na 32 dana. dal mi mozete nesto reci?

Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil